22.12.2019., Политика

Контрола промета хране у малопродајним објектима у Србији прећи ће након усвајања предлога измена Закона о безбедности хране, под надлежност Министарства здравља.

Контрола хране животињског порекла у објектима који су регистровани од стране Министарства пољопривреде (на пример кланице) остаје у надлежности овог министарства, речено је данас на састанку Националног конвента о ЕУ, односно Радне групе за поглавља 11,12,13 (Пољопривреда и рурални развој, Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, Рибарство).

На састнаку су учествовали представници неколико министарстава као и представници цивилне заједнице у Србији који су напоменули да јавна расправа о предлогу измена овог закона није одржана, јавља Танјуг.

Учесници састанка дискутовали су о изменама и дефинисању термина „храна” у „новом” закону, али и о томе да се није чуо глас струке те су предложене измене закона непотпуне без, на пример, дела који се тиче органски произведене хране.

Oбзиром да су предложене измене већ послате Скупштини, Конвент ће покушати, како је речено, да коментаре струке достави путем скупштинских одбора пре гласања посланика, како би се кроз амандмане усвојили бројни предлози и унапредила безбедност и квалитет хране у Србији.

Представници Наледа тражили су на састанку појашњења дефиниције „небезбедна храна”, односно „најбоље употребити до” јер, како кажу, уколико се јасно у предложеним изменама не направи разлика између безбедности хране и квалитета хране, као и до када она може да се употребљава, привредници би могли да имају губитке јер би храну морали да бацају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *