13.12.2018., Политика

Национална лабораторија за контролу млека добиће 14.12. или у понедељак, 17.12. акредитацију, а са изменама Закона о безбедности хране и статус референтне лабораторије у држави, најавио је јуче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Објаснио је да ће то омогућити држави да има право и монопол да контролише све што се налази на њеном тржишту. – То се неће многима свидети. Неће више бити „кадија те тужи, кадија ти суди” – рекао је Недимовић новинарима и навео да је план да држава, осим млека чији квалитет контролише већ годину дана, до априла наредне године успостави националну референтну лабораторију за више од 95 одсто робе која се користи у исхрани становништва.

Како преноси Танјуг он је навео да се о успостављању националне референтне лабораторије говори већ 15 година и објаснио шта ће она значити за становништво. – Када се нека роба увезе, ако постоји потреба да се раде лабораторијске анализе, она може да се уради у приватној лабораторији, која има акредитацију, али суперанализа ће се радити код нас – рекао је Недимовић.

Каже и да национална референтна лабораторија раније није постојала како би после 2000. године монополи могли да раде шта хоће, те истакао да се више неће дешавати да лабораторија увозника, која се такође налази у његовом власништву или у власништву „његове ујне”, буде контролор робе. – Те лабораторије су акредитоване, али ми можемо сада да радимо суперанализу свега, а не да шаљемо по белом свету на анализе – навео је Недимовић, који је јуче учествовао на скупу посвећеном безбедности хране.

Упитан ко ће сносити трошкове анализа у националној референтној лабораторији, министар је рекао да ће од резултата анализа зависити ко ће сносити трошкове. – Ако се покаже да је све у реду, онда је то наш посао, а ако некога ухватимо у нечистим играма онда ће не једноструко, него многоструко да плати штету коју покушава да направи на тржишту – рекао је Недимовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *