14.09.2016., Блиц , В. Филиповић , М. Пејић

„Монсанто“, америчка компанија за производњу генетски модификоване хране прихватила је понуду немачког фармацеутског гиганта „Бајера“ тешку 66 милијарди долара, окончавши тако вишемесечну сагу која је обиловала ценкањем с обе стране, преноси „РТ“.

Акционари „Монсанта“ прихватили су понуду од скоро 129 долара по акцији, што је за чак 22% више од вредности акција америчке компаније на берзи. Претходно је немачки фармацеутски гигант понудио 125 долара по акцији.

„Бајер“ је већ више пута повећавао цифру коју би платио за куповину „Монсанта“, а ова куповина је највећа коју је немачка фирма договорила у последње две деценије.

Овом фузијом настао је највећи светски произвођач семена, пестицида и генетски модификованих усева, који ће бити лидер на тржишту у Европи, Азији и САД и чиме је практично добио улогу монополисте на светску производњу хране, с обзиром да би имао удео у трећини укупног тржишта.

Бајеров фармацеутски огранак производи семе и хемикалије за борбу против корова и инсеката, али је познатији по својим здравственим производима, укључујући аналгетик Алка-Селтзер.

„Монсанто“ годинама прати изузетно лоша репутација. Проглашен за најнепопуларнију компанију на планети и налази се под константним оптужбама да производи пестициде и ГМ семена која изазивају рак код људи.

Уз лошу репутацију коју фармацеутска индустрија генерално ужива, спајање са омраженим ГМО гигантом критичари виде као нову шансу за увећање њихових прихода науштрб људског здравља.

Храна и лекови, две кључне индустрије за опстанак човечанства, изазивају велико неповерење код становништва, а људи страхују да их велике компаније намерно трују зарад профитабилних истраживања и производа.

Штавише, бивши потпредседник америчке фирме изјавио је својевремено да „компанија не гарантује сигурност своје хране јер је њихов циљ продаја, а задатак министарства је да контролише сигурност“.

„Монсанто“, између осталог, производи генетски модификовано семе соје отпорно на хербициде, које потпуно убија друге биљке, и хормон раста за говедину. Истраживања у Енглеској показала су да оба производа изазивају болести код људи.

Производ који доноси највећи приход „Монсанту“ је синтетички хербицит глифосат, око којег се тренутно у Европи подигла велика контроверза јер се верује да изазива рак и дисфункцију ендокриног система.

– Генетска технологија и пестициди нису технологије будућности, већ ризика – рекао је Антон Хофрајтер, лидер Зелене странке у немачком парламенту, који се оштро противио спајању „Бајера“ и „Монсанта“.

Куповина вреднија од БДП Србије

Немачки гигант издвојио је невероватних 66 милијарди долара за куповину „Монсанта“, што је 21 милијарду више од БДП-а Србије, који износи око 45 милијарди. То значи да је спајање фармацеутске и агрохемијске компаније вредније од целокупне српске економије. Штавише, инвестиција је више од седам пута већа од буџета Србије за 2016.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *