13. 10.2017., Економија, Љ. Буквић

Упркос помпезним најавама из Владе прошлог маја, ниједно јагње из Србије није отишло за Кину у првих седам месеци ове године, показују подаци Привредне коморе Србије.

На Пољопривредном сајму у Новом Саду одржаном у мају министар пољопривреде Бранислав Недимовић објавио је да је Индустрија меса Ђурђевић прва која је добила дозволу да извози јагњетину у Кину и како би „до краја јуна“ још осам кланица требало да добије исту ту дозволу.

Директор ИМ Ђурђевић је тада Данасу потврдио ту вест и рекао како планирају да у „у наредна два месеца“ пошаљу првих 3.000 јагњади за Кину. Међутим, према подацима ПКС, није забележен никакав извоз меса у ову далекоисточну земљу.

„Није било извоза јагњећег и овчијег меса у Кину за првих седам месеци. Што се тиче других врста меса такође није било извоза у Кину“, истиче се у одговору Удружења за сточарску производњу Удружења за сточарску производњу и прераду сточарских производа ПКС.

Према плановима ИМ Ђурђевић, о којима нам је директор ове кланице из Пећинаца Ђорђе Кузминац причао, пробни извоз требало је да буде реализован најкасније до краја јула. Међутим, зашто се то није десило и када ће, нисмо успели да сазнамо јер је директор на пословном путу. Остали смо и без одговора Министарства пољопривреде, које смо прошле недеље питали да ли је извоз меса за Кину почео, да ли су дозволу добиле после Ђурђевића још неке кланице и да ли се ради нешто на дозволама за извоз осталих пољопривредних производа за ову земљу. Наиме, Недимовић је пролетос најавио да би до краја године требало да стигну и дозволе за извоз сувих шљива, млека, осталих врста меса.

„Што се тиче говеђег меса, неопходно је да се заврши још само неколико детаља и врло брзо ћемо моћи у Кину, такође у неограниченим количинама, да извозимо и говедину“, рекао је Недимовић.

Од „неограниченог“ извоза за сада, очигледно нема још ништа.

Директор индустрије меса Ђурђевић нам је у мају рекао како је добро што смо добили дозволу за извоз меса у Кину и како је на њихову адресу стигло „доста упита кинеских купаца“, да је заинтересованост велика и да је „у плану да у наредна два месеца пошаљемо пробних 3.000 комада“.

Кузминац је тада рекао да не може да зна колико ће се меса извозити, нити да ли ће Србија са својим не тако богатим сточним фондом моћи да испуни све захтеве купаца. „Оно што је сигурно јесте да домаће тржиште неће бити угрожено када је јагњетина у питању јер су потрошачи код нас пре свега окренути свињском месу. Сигуран сам да би Србија могла тренутно да извезе 80.000 јагњади, да толико капацитета има“, истакао је Кузминац.

У Србији је крајем децембра прошле године, према подацима Републичког завода за статистику, било 1,66 милиона оваца, што је за 6,9 одсто мање него у претходном периоду. Крајем 2016. у Србији је било и три милиона свиња и нешто мало мање од 900.000 говеда. Цео сточни фонд у 2016. мањи је него ранијих година. У односу на десетогодишњи просек (мерено од 2006. до 2015) укупан број говеда тренутно мањи је за 8,9 одсто, свиња је за 12,6 одсто мање, коза за 19, 1 одсто, док је оваца у просеку више за 4,1 одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *