30.04.2011., РТС

Од средине маја пољопривредне производе моћи ће да откупљују само регистровани откупљивачи. Уводе се и строже мере, па ће опрему, просторије за откуп и складиштење, редовно контролисати инспектори.

Пољопривредници су приликом продаје својих производа често имали проблем, јер се дешавало да роба није била класирана и плаћана онолико колико заиста вреди, пошто су се откупом бавили сви који су то хтели и имали новац.

Од ове сезоне тај проблем требало би да буде решен. Ресорно министарство припремило је правилник који прописује минималне услове које ће свако откупно место морати да испуни, а који би требало да ступи на снагу средином маја.

Многи пољопривредници памте непријатне ситуације када су им откупљивачи део робе или сву робу, без разврставања, оцењивали као другу класу и нудили им мању цену. Зато су, уместо да га дају у бесцење, род бацали. Штету су трпели и откупљивачи који су радили поштено.

„Главни проблеми су били то што није регулисано ко се тим послом може бавити. Ту је проблем исплате у кешу који је веома велики и из којег проистичу сви остали проблем“, каже Раде Љубојевић, из предузећа „Сирогојно компани“.

Љубојевић наводи да нису занемариви проблеми хигијене и поштовања здравствене безбедности хране.

Рампа откупу на црно

Зато ће убудуће откупом воћа, поврћа, житарица или домаћих животиња моћи да се баве само они који буду регистровани. Мораће да имају опрему и уређене просторије за откуп и складиштење, како би се роба чувала на одговарајући начин. Све то контролисаће инспектори.

„То је одличан покушај, само да се спроведе у дело. Мора се радити са људима који прате квалитет и стандарде. Кад тад се мора раздвојити жито од кукоља“, каже Радован Јокановић, малинар из Луновог села, крај Ужица.

Откуп ће пратити и документа са свим подацима о откупљивачу – од назива фирме, ПИБ-а, овлашћеног лица до тачног назива робе која се откупљује, количине, квалитета, цене, рока и начина плаћања. То ће, уколико се уговор не поштује, бити доказ на суду.

„Трудили смо се да онемогућимо да се откуп ради на црно, да високим казнама које се крећу од 50 до 150.000 динара онемогућимо накупце да могу откупљивати од произвођача“, наводи државни секретар Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Љубиша Димитријевић.

Према његовим речима, стварају се и услови да сви који раде легално могу да дођу до пољопривредног произвођача.

Ако не буду поштовали одредбе правилника казне чекају и правна лица. Предузетници ће морати да плате и до 500.000 динара, а предузећа до два милиона. Уз то могућа је и забрана обављања делатности од шест месеци до две године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *