09.03.2019., Политика, Ивана Албуновић

Уредба ступа на снагу 14. марта, а горња граница минималних државних субвенција биће повећана са 15.000 евра на 20.000.

Европска комисија усвојила је пре неколико дана нова правила за пољопривредни сектор. Флексибилније финансирање и веће минималне субвенције уводе се између осталог и због ванредних околности на тржишту, попут појаве афричке куге свиња, од које страхују све европске државе посебно оне које остварују велике приходе од свињарства.

Фил Хоган, европски повереник за пољопривреду и рурални развој, изјавио је да Европска унија жели да омогући већу флексибилност, посебно у кризним ситуацијама, јер за издавање такозване минималне потпоре више није потребна консултација са ЕК и чекање на њено одобрење, пренос Еурактив. Како се наводи, ова врста помоћи користи се за специфичне сврхе, рецимо за спречавање или искорењивање болести животиња у време епидемија, или за надокнаду штете пољопривредницима коју су им на фармама нанеле животиње попут дивљих свиња. Болест афричке куге свиња већ је пријављена у Пољској, Чешкој, Румунији, Мађарској… Све те државе увеле су ригорозне ветеринарске мере, као и пооштрене новчане казне за илегалан увоз хране и пропусте у чишћењу приликом транспорта животиња.

– Повећањем максималног износа потпоре пољопривредницима, националне власти ће имати већу флексибилност и моћи ће брже и ефикасније да пруже помоћ пољопривредницима који су погођени током кризе – рекао је Хоган и додао да ће, у неким случајевима, износ државне субвенције, који ће пољопривредници моћи да добију, бити повећан и више од 60 одсто. Та нова правила и даље ће пратити уобичајена пракса конкурисања за државне субвенције које чланице могу да наставе да примењују. Свака држава чланица ЕУ има максимални државни износ који не може да премаши и он износи 1,25 одсто годишње пољопривредне производње.

Заједничка пољопривредна политика покренута 1962. године, представља систем пољопривредних субвенција и програма ЕУ и појединачно је највећа ставка у буџету уније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *