26.04.2011., PRESS online, З. Рајић

У кошницама уз Велики бачки канал у Сомбору уочи васкршњих празника догодио се масован помор пчела. Огромну штету претрпело је десетак пчелара у салашарским насељима Жарковци, Лугово, Шиђани, Роковци и Швраке.

Њима је угинуло више од половине пчела радилица које скупљају мед. Пчелари очекују да ове седмице стигне инспекција која би требало да утврди узрок помора.

Они сматрају да су пчеле отроване и да је могуће да је то учињено инсектицидима којима су из авиона прскане обале канала ради сузбијања крпеља или ларви комараца. Како истичу, нико их није обавестио да ће приобаље канала бити запрашивано, а напомињу и да закон изричито забрањује да се хемијским препаратима прскају биљке у цвету.

Штета 700.000 динара

– Пчеле су падале мртве и током васкршњих празника. Изгубио сам 90 одсто излетница из 120 кошница, колико имам у Роковцима. Сезона скупљања меда за мене је завршена. Процењујем да ћу имати штету од 600.000-700.000 динара. А сви заједно изгубићемо десет тона меда. Неће нам се исплатити ни труд ни улагање – каже за Пресс пчелар Стеван Маринов.

Недељко Бува из Шиђана има 26 кошница које су више од једног километра удаљене од Великог бачког канала, али су упркос томе опустеле, што је, како истиче за Press, доказ да су пчеле страдале од изузетног јаког отрова.

– Жалосно је гледати како се пчеле муче да са испаше дођу до кошница и пред вратима се преврћу и умиру. Имамо информације да су из Стапара два пута у року од недељу дана полетела два пољопривредна авиона према Сомбору. Не знамо ни ко је ни шта је прскао из авиона, али постоји књига летења, па се може утврдити. Још увек не знамо ни колико је отрова унето у пчелињаке. Ако је затровано легло, онда нема спаса – каже Бува.

Три месеца за опоравак

Момир Врањеш, чије су кошнице у насељу Швраке, каже за Press да му је угинуло више од половине пчела излетница.

– То су пчеле које у заједницу доносе нектар, полен и воду за развој наредних генерација у пчелињаку. Кад те пчеле страдају, долази до огромног застоја у заједници. Потребна су три месеца да се пчелиње друштво регенерише. Пошто ће ускоро цветати багрем, паша на том цвету ће сигурно пропасти, а вероватно неће бити ништа ни од паше на сунцокрету – наводи Врањеш.

Амбасадорка Савеза пчеларских организација Србије Татјана Мрдак каже за Пресс да је то што се догодило сомборским пчеларима права катастрофа. Она наводи да је на Велику суботу у Сивцу, у општини Кула, немоћно посматрала како се из авиона прска велики пчелињак код Малог моста на Великом бачком каналу.

– Ни пчелари ни пољочувари нису обавештени о том прскању. Звала сам „Циклонизацију“ у Новом Саду да питам о чему се ради, али се, вероватно због празника, нико није јавио. Чак и да је третирање било против крпеља или комараца препаратом дозвољеним у ЕУ, оно није смело бити обављено по ветру, који је тог дана дувао. Законом је забрањено прскање цветова било које биљке, а на каналу у Сивцу прскан је маслачак у цвету, на који пчеле јуре. А прскана је и вода у каналу, коју пчеле пију – каже Татјана Мрдак.

„Циклонизација“ није крива

Тихомир Јаковљев, заменик директора „Циклонизације“, наводи да то предузеће у периоду када је евидентиран помор пчела није изводила никакве третмане на подручју општине Сомбор.

– Према нашим сазнањима и претпоставкама пољопривредних пилота, могуће је да је проблем са пчелама настао уколико су дошле у контакт са препаратима којима су евентуално пољопривредници третирали уљану репицу која се управо у овом периоду штити од сјајника, а колико ми је познато, у току су и третмани жита против одређених инсеката – наводи Јаковљев.

Он је додао да су авиони полетали са стапарског аеродрома, али нису надлетана места у којима се догодио помор него су грађани могли само да их примете из тих места.

– Помор пчела не може да има везе ни са тим летом авиона, а посебно не са третманом против крпеља који се изводи са земље – категоричан је Јаковљев.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *