03.04.2019., Квалитет, IWA 29:2019

Обезбедити храњиве намирнице за сваког деветог човека који данас гладује значи преиспитати како растемо, делимо и конзумирамо храну.

Са притисцима са којима се суочавамо као што су климатске промене и растућа популација, право је време за тако нешто. Међународни стандарди на извору ланца производње хране ће отворити пут ка успеху – а он почиње са пољопривредницима.

„Имали смо неке тешке расправе током два дана, али моћ коју даје „удружени свет“ могао је да се осети у просторији.“ Каже Алан Џонсон из Међународне финансијске корпорације (IFC) и председавајући Савеза за екосистем тржишта агробизниса: “Сјајно је видети толико гласова из бројних организација и земаља. Објављивање ових смерница ће бити велики корак напред јер ће омогућити заједничко разумевање о томе како најучинковитије изградити професионалност малих пољопривредних организација на тржиштима у развоју. ”

У организацији Холандског института за стандардизацију (NEN), чланице ISO-а, у новембру прошле године, радионица „IWA 29“ имала је за циљ да реши кључну препреку за успех организација пољопривредника: недостатак професионализације. Развијање новог Споразума о међународној радионици значило је ангажовање свих заинтересованих страна у ланцу снабдевања, уз истовремено повећање професионализма у индустрији. IWA 29, Професионална организација пољопривредника – Смернице, отвориће врата приликама за веће финансијске добитке, побољшану снагу добављача и повећано задовољство купаца и чланова унутар професионалних пољопривредних организација. Дуго очекивани документ пружа заједнички језик у читавом ланцу снабдевања, осигуравајући веће разумевање око потребних капацитета и потреба за побољшањем.

Поред тога, Агенда Уједињених нација 2030, која поставља мапу пута за одрживији свет, упозорава на безбедност хране са циљем одрживог развоја SDG 2 (Zero Hunger). Пољопривреда је највећи појединачни послодавац у свету, пружајући средства за живот 40% данашње глобалне популације. Ако планирамо да нахранимо свет, фармери морају имати прилике да сарађују на најзначајнији и најефикаснији начин. Као што Рик ван Тервисга, директор NEN-а, додаје: “Ова IWA показује како стандардизација доприноси многим циљевима одрживог развоја, укључујући SDG 1 (без сиромаштва), SDG 8 (достојан рад и економски раст), SDG 12 (одговорна потрошња и производња) и, не мање важно, SDG 17 (партнерства за циљеве). Као NEN, поносни смо што подржавамо ово партнерство олакшавајући процес IWA. ”

Потражња за одрживо произведеном храном никада није била већа, а стално растућа популација значи више уста за храњење. Учесници на тржишту траже поуздане партнере који могу да испуне уговорене споразуме, да буду отпорни на спољне силе и да обезбеде усеве највишег квалитета. IWA 29 помаже организацијама фармера да испуне ове захтеве на практичан начин, омогућавајући малим домаћинствима да уђу на тржиште и искористе ефектно ангажовање у производњи хране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *