29. 12.2015., Новости, З. Ускоковић

Тужилаштво за организовани криминал истражује и мућке са државним земљиштем у Добановцима. Ухапшени челници “БД агро” и тадашњи службеници Министарства. Љубиша Јовановић био помоћник министра за привреду Предрага Бубала.

За готово милијарду динара челници Пољопривредног добра “БД агро” из Добановаца и петоро људи из Министарства пољопривреде оштетили су државу Србију. Осморо осумњичених, због ове махинације, ухапшено је у полицијској акцији “Резач”, а за шесторо најодговорнијих одређен је и притвор.

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу потив Зорана Јеличића, некадашњег директора Управе за пољопривредно земљиште, Ђуре Обрадовића, већинског власника “БД агро”, Љубише Јовановића, директора ове фирме, Николе Јакшића из Управе за пољопривредно земљиште и чланове комисије за замену земљишта – Томислава Павловића, Бобана Голубовића, Зорана Јовановића и Драгане Туфегџић.

Они се терете да су од 14. августа 2008. до 26. марта 2010. године незаконито извршили замену пољопривредног земљишта. Ради се о парцелама фирме “БД агро” из Добановаца које су, по уговору о замени земљишта с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде из јануара 2010. године, размењене за друго земљиште у власништву државе.

Утврђено је, међутим, да је “БГ агро” држави предао 46 хектара земљишта које је одлукама надлежних органа већ раније било враћено претходним власницима, самосталним пољопривредницима. На овај начин Србија је оштећена за више од 930.000.000 динара.

Према налазима истражних органа, директор “БД агро” Јовановић је, по договору с власником фирме Обрадовићем, поднео допуну захтева за замену пољопривредног земљишта у већ започетом поступку који је водио Никола Јакшић, радник Управе за пољопривредно земљиште. Јакшић је то урадио иако је знао да је земљиште које “БД агро” нуди, Комисија за повраћај земљишта општине Земун раније вратила земљорадницима.

Према његовом налогу формирана је комисија за замену земљишта (Павловић, Голубовић, Јовановић и Туфегџић), која је потписала записник којим је одобрена замена. Они су то урадили иако нису прибавили обавезан доказ да је општинска комисија за враћање земљишта окончала поступак враћања бившим власницима. На основу оваквог става комисије, Јеличић је потписао одлуку којом се одобрава замена земљишта, као и уговор о замени, оверен у суду.

На основу ових докумената, “БД агро” се уписао као власник земљишта добијеног у замени, док држава то није могла да уради за парцеле које је добила. Приватна фирма је тако стекла имовинску корист – пољопривредно земљиште вредно скоро милијарду динара, а држава Србија оштећена је за исти износ.

Иначе, Ђура Обрадовић је на аукцији септембра 2005. године купио 70 одсто пољопривредног комбината “Будућност” (сада “БД агро”) за пет и по милиона евра. Месец дана касније генерални директор је постао Љубиша Јовановић, помоћник тадашњег министра за привреду Предрага Бубала, задуженог за приватизацију.

Обрадовић се на аукцији пријавио као физичко лице, што значи да му је омогућено да фирму плати у шест рата. Као што је пракса показала, рате су плаћене новцем фирме која је купљена. У тренутку куповине, ово пољопривредно добро је имало 1.800 хектара земље у свом власништву, а располагало је са још 4.000 хектара државне земље. Имало је богат сточни фонд – хиљаду крава, 500 свиња и 20.000 кокошака. За неколико месеци све је распродато.

ПРОДАО ОРАНИЦЕ, КУПИО ХЕЛИКОПТЕР

ОД 2005. до 2007. године “БД агро” је бележио просечни годишњи губитак од 250 милиона динара. Остали акционари су непрестано обавештавали државне органе о пропадању фирме и мућкама којима, како су тврдили, Обрадовић извлачи новац. Он је чак и продавао земљу у индустријској зони по цени од 150.000 евра, иако је, према званичним проценама, вредела 220.000. Тим парама је платио рату за приватизацију. Акционари су упозоравали да је новцем предузећа купио чак и хеликоптер. Све њихове пријаве, до акције “Резач”, завршавале су у фиоци. А сада се и оне истражују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *