22.05.2019., Квалитет

Средства за заштиту биља, ускоро неће моћи да се купују и користе без контроле. До 2021. пољоприведници ће проћи обуку, после које ће добити цертификат о правилној употреби тих средстава.

Без средстава за заштиту биља, пољопривредна производња је незамислива. Каренца, количина препарта и време његове примене, најважнији су параметри на које се мора пазити.

„Водимо рачуна колико колико је то могуће. Каренце су много велике, незгодно је. Мора да се користи доста препарата, да би могла да опстане јагода и шљива, и све,“ каже један пољопривредник из околине Шапца, а други додаје: „Ја сам пчелар, тако да водим бригу о каренци“.

Понуда средстава за заштиту биља је велика, а недоумица код избора и правилне употребе је много.
„Има доста заблуда, људи долазе са погрешним информацијама, чули су са стране, или од неког, што се на крају испостави као нетачно“, каже Драгана Петровић, “Аграр Петровић’.’

Неправилна употреба препарата може изазвати нежељене последице по околину, због тога је у плану едукација, после које ће пољопривредник добити сертификат о правилној примени средстава за заштиту биља.

„Сертификат ће бити један вредносни папир који ће се израђивати у ковници новца, министар ће лично одобравати тај сертификат. Произвођачи ће бити упућени на тим едукацијама како да поступају са средствима за заштиту биља, да не би дошло до угрожавања животне средине, водотокова, самих људи“, објашњава Славица Максимовић, ПССС.

У контроли коју су стручњаци из Саветодавне стучне службе Шабац прошле године, спровели уз подрушку министарства пољопривреде, у узоркованим производима са поља и из пиљарницама и продавница, пестициди нису пронађени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *