25. мај. 2019. Капитал

БЕОГРАД, Услови за добијање државног земљишта у закуп су пооштрени, а општине и градови, како надлежни истичу, остварили су рекорд, бар када је реч о овом послу.

Уз земљиште у Војводини, највеће површине под закупом биле су у 47 општина и градова у централној Србији.

Иначе, право пречег закупа у Србији имају сточари, јер је то и једна од стратегија државе за развој ове гране пољопривреде.

Ипак, недавно је усвојен и измењени Правилник о условима и поступку давања у закуп, којим се озбиљније контролише употреба добијене земље.

У агроекономској 2018/19. години, у 56 општина и градова остварен је рекордан закуп пољопривредног земљишта у државној својини.

Сточари, који закупе оранице, на њима морају искључиво да сeју ону културу која им је потребна за стоку.

Како кажу у Министарству пољопривреде, у односу на површине дате у закуп и на коришћење претходних година, ове биљежимо рекорд у Александровцу, Алексинцу, Ариљу, Бабушници, Београду, Бољевцу, Бору, Босилеграду, Брусу, Чачку, Чајетини, Црној Трави, Ћуприји, Димитровграду, Ивањици, Книћу, Коцељеви, Косјерићу, Крупњу, Лесковцу, Љубовији, Малом Зворнику, Малом Црнићу, Медвеђи, Мионици, Новој Вароши, Новом Пазару, Осечини, Прешеву, Пријепољу, Рашки, Ражњу, Сјеници, Смедеревској Паланци, Сурдулици, Свилајнцу, Тополи, Тутину, Убу, Ужицу, Ваљеву, Варварину, Великој Плани, Власотинцу, Врњачкој Бањи, Зајечару и Житорађи. Вечерње новости/ Јелена Субин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *