07.02.2016., Блиц, Сузана Лакић

Производња меса за две деценије опала је са 650.000 на 450.000 тона годишње, трошили смо по становнику 65, а данас 43 килограма меса годишње.

Србија је некада имала довољно стоке да снабде целу бившу Југославију и да извози у Европу и Азију док данас увози месо. Данас се месом баве познати домаћи бизнисмени – Миодраг Костић, Мирослав Мишковић, Петар Матијевић, Небојша Шапоњић…

Српски сељак у просеку по газдинству гаји мање од две краве, док је тај просек у Европској унији око 50 грла. У земљи данас има око 900.000 грла говеда, што је за 300.000 мање него 2000. године, док је у протеклих 12 година број свиња смањен за више од 600.000, па их данас има око 3,1 милион.

Истовремено Србија од извозника меса постаје његов увозник. Тако је у 2014. у Србију увезено 55 тона свињетине, највише из Мађарске и Хрватске, али и 82 тоне живине. Осамдесетих година Србија је извозила близу 30.000 тона јунетине, 2006. извезла је 2.300, а 2013. само 500 тона. Данас јунетину готово да не извозимо.

– Сточарство је у Србији, и поред изузетно повољних природних услова, у великој кризи. У последње две деценије сточни фонд је опадао по стопи од три до четири одсто годишње. Разлози су нерешено питање финансирања ове важне делатности пољопривреде, губитак тржишта, како домаћег тако и у извозу, али и одсуство било каквих стратешких решења – каже за “Блиц” Бранислав Гулан, аналитичар и члан одбора за село САНУ.

Број свиња и оваца благо расте од 2014. али фармери кажу да је ситуација “од сјаја до очаја”.

– Цена товљеника је 2012. била 25 динара по килограму, 2014. године 210 динара, а сад је између 110 и 115 динара, што се не исплати јер је испод цене коштања. Држава сваког товљеника субвенционише са 1.000 динара. Субвенција од 1.500 била би добра, а од 2.000 динара идеална – каже за “Блиц” Вукоје Мухадиновић, власник Индустрије меса “Топола” која годишње произведе 60.000 свиња.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *