25.06.2019., Политика, И.Албуновић

У Мерошини за килограм „облачинске” вишње, нуде свега 30 динара што није довољно ни да се покрију трошкови производње.

Воћари из Мерошине, који узгајају чувену „облачинску” вишњу, запретили су да ће обуставити бербу. Са откупном ценом, која је за само неколико дана са 50 динара по килограму пала на 30, тврде да немају интереса за даљу производњу овог воћа.

Професор др Зоран Кесеровић, један од највећих домаћих стручњака за воћарство каже да је понуђена цена за произвођаче у централној Србији неприхватљива.

– Понавља се прошлогодишња ситуација. Тада је у Војводини вишња плаћана 50 до 55 евроценти. Док су произвођачи из Мерошине, Прокупља и Врања, такође због ниске цене, обустављали бербу. Апелујем и да се у том делу Србије више ради на квалитету овог воћа јер је прошле године било проблема – истиче Кесеровић. Он не очекује да ће се ишта значајније променити докле год произвођачи, посебно они из централне Србије, не схвате да је потребно да побољшају технику производње и повећају површине под засадима.

– Пре свега да се удружују и набаве сопствене хладњаче за дубоко замрзавање воћа како би избегли „накупце” – истиче наш саговорник. Уз куповину заједничких савремених тресача вишања такође би остварили значајну уштеду. Како објашњава, највећа ставка у производњи вишања је берба. Уз ову опрему трошак би био два до три динара по килограму а не 15 и више колико сада траже берачи. Ова опрема, како истиче, јесте скупа али морају да се удружују и да преко локалних самоуправа и надлежног министарства конкуришу за државни новац који је за то опредељен.

Бацање вишања - филм

– Не могу да поверујемо да једна Мерошина или Прокупље немају ниједан центар (тунел) за дубоко замрзавање вишања. Једини начин да се воћари одупру снажном притиску откупљивача јесте да они буду власници прерађивачких капацитета. У супротном, воћари из централне Србије биће у све већем проблему – истиче Кесеровић и додаје да је конкуренција из Војводине све већа што би додатно могло да погорша њихову позицију. Како каже, неки од јаких пољопривредних произвођача из Војводине, који улазе у посао са вишњама, планирају засаде на великим површинама. Уз савремену механизацију такви произвођачи ће, упозорава наш саговорник, бити конкурентни и са актуелном понуђеном ценом.

„Облачинска” вишња је изузетно цењена у Европи има добар квалитет, због великог процента суве материје (18 до 20 одсто) и специфичне ароме. Потекла је управо у овом делу Србије где постоји претња да ишчезне. Од ње је квалитетнија једино вишња „мараска”, која се гаји у Далмацији. Последњих неколико година, међу 10 извозних пољопривредних производа, вишња се налази на седмом или осмом месту што указује да је ово воће стратешки производ Србије.

Kонсултантска кућа SEEDEV објавила је 2017. године анализу по којој би у конкуренцији четрдесетак пољопривредних производа из Србије успех на европском и светском тржишту у наредним годинама могло да оствари само неколико. Уз кукуруз, добру перспективу имају још и рано поврће и воће. Најбољу прогнозу ипак има управо – вишња, чији је индекс конкурентности већи чак и од малине.

Како се наводи у Студији о трендовима, конкурентности и очекивањима у домаћој пољопривреди разлог томе је што је конкуренција у производњи вишње на европском тржишту мала. Испред нас су само Шпанија и Мађарска. Ипак последњих година ово воће има лош тренд производње, а истраживачи наводе да вишња има перспективу, под условом да се производња интензивира.

Предвиђања су да ће конкуренција одустајати од тог посла у потрази за профитабилнијом производњом због чега се може очекивати раст тражње за овим воћем. Већ сада, по тврдњи читалаца, у многим државама Европске уније практично је немогуће купити свежу вишњу на пијацама и у радњама јер највеће количине одлазе у прераду.

Хладњача у Мерошини не ради због спора око својине

Обнављање мерошинске хладњаче „Воћар” помогло би у решавању вишедеценијског проблема произвођача вишања топличког краја, које уцењују откупљивачи „убијајући цену црвеног злата”, због чега су стално тражили помоћ од државе и локане самоуправе, рекао је јуче председник општине Мерошина Саша Јовановић, а преноси Бета. „Има више заинтересованих за поновно покретање хладњаче, али проблем праве нерешени својински односи”, изјави је Јовановић и додао да очекује да ће ускоро то бити решено и да ће већ за следећу бербу произвођачи имати велике откупне и смештајне капацитете у самој Мерошини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *