16.08.2019., Курир, Славица Томчић

Сточари се хватају за главу јер месецима немају коме да продају јунад и тренутно су на губитку по 300 евра по грлу.

Откуп товне јунади у Србији потпуно је стао, па сточари који се баве товом не знају шта да раде јер трпе велике губитке пошто хране стоку коју је требало одавно да продају.

Како тврде сточари, тренутни губитак по грлу стоке је око 300 евра, а биће и већи јер се не назире решење овог проблема који траје месецима.

– Пуна ми је штала бикова који су дорасли за продају још пре месец дана, а нико их неће. Нико и не пита за цену. Не знам шта да радим, а сваким даном сам све више на губитку. Добио сам субвенцију од државе 50 евра по грлу, а већ сад сам на губитку 300 евра по бику.

Уместо да ове бикове продам и ослободим шталу за нови тов, ја храним пуну шталу говеда којима сваким даном пада цена јер су прерасла границу за откуп – огорчен је Срећко Матић, власник пољопривредног газдинства из церског села Трбосиље у општини Лозница, чија десеточлана породица живи од сточарства.

Зашто за цену товне јунади нико и не пита, објашњење има Милан Пајић, председник Скупштине Асоцијације пољопривредника, који истиче да је разлог увоз лошег меса.

– Цена живе ваге бикова је 1,8 евра и нико их неће. То је зато што смо увозили покварено месо и онда га протурали свима у иностранство, па сад нико више неће ни нашу домаћу јунетину. Чим је стао извоз, стао је и откуп – каже Пајић.
Да је дошло до засићења тржишта живим биковима и јунећим месом, потврђује и Ненад Будомовић, секретар Удружења за сточарску производњу у Привредној комори Србије.

– Ушли смо у осми месец ове године, а ни килограм јунећег меса није отишао за Турску, а прошле године је тој земљи испоручено око 4.000 тона јунетине. Поведени тим извозом од прошле године и најавом да ће ове године извоз бити и већи, сточари су ушли у посао това јунади. Тов јунади траје од 10 до 12 месеци, а за то време се ситуација променила и Турска је престала да се интересује за јунеће месо из Србије, а разлог може бити политички, због Косова – каже Будимовић.

Он додаје да наши фармери трпе јер животиње не могу да буду гладне и дневно морају да поједу по 40 килограма хране.

– Било је предлога да се сточарима за бикове понуди кукуруз из робних резерви, али њима не треба кукуруз, већ новац да би могли да купе телад за нови турнус това. Решење је да се што пре „отпуши“ канал према Турцима и Кинезима. До тада сточарима остаје само да чекају и да се моле Богу – наглашава Будимовић.

Министарство пољопривреде

ЗАСТОЈ С ТУРСКОМ, АЛИ ЈУНЕТИНА ИДЕ У КИНУ

У Министарству пољопривреде признају да је дошло до застоја у извозу јунетине у Турску, али негирају да је то последица реекспорта увозног меса.

– Чињеница је да је у претходном периоду дошло до застоја извоза јунећег меса за Турску због њихових интерних разлога, што је можда узроковало мању потражњу. Надлежни турски органи већ су у Србији и очекујемо да се у другој половини августа несметано настави извоз јунећег меса за Турску. Информација да су купци из иностранства одустали од куповине јунетине због наводног реекспорта је нетачна, јер инспектори из Турске на линијама у нашим кланицама и надзиру цео процес, од расецања до паковања – кажу у Министарству пољопривреде, и додају да је нетачна информација да је у потпуности стао откуп јунади у Србији пошто се у Кину сваког дана извозе нове пошиљке јунећег меса.

Чињенице:
997 тона јунећег и говеђег меса извезено је из Србије за шест месеци 2019.
946 тона јунећег и говеђег меса увезено је у Србију за шест месеци 2019.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *