13.02.2019., Политика

Сви произвођачи млека мораће два пута месечно да тестирају своје производе у Националној лабораторији за контролу млека, рекла је данас премијерка Србије Ана Брнабић након обиласка Дирекција за националне референтне лабораторије.

Она је додала да ће анализе бити бесплатне, а да ће сваки произвођач добити смернице шта да предузме уколико постоје одступања у квалитету њихових производа од европских стандарда.

„То што Србија сада има акредитовану Националну лабораторију за грађане значи већу безбедност и бољи квалитет хране, а за произвођаче стандардизацију квалитета производа и фер тржиште”, рекла је Брнабић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће Србија у мају или јуну добити Лабораторију за безбедност хране, а да је Национална лабораторија за контролу млека важна како би се утврдио квалитет млека и млечних производа на тржишту.

Постојање националних, акредиотованих лабораторија за контролу хране важно је и за испуњавање услова за отварање поглавља 12, које се односи на безбедност хране.

„Донели смо и нове правилнике за месо, јаја…помажемо произвођачима да изађу на друга тржишта”, нагласио је Недимовић, јавља Танјуг.

Упитан да ли је Србија ускладила са европским стандардима вредности афлатоксина у млеку он је рекао да наша земља „тежи ка томе”, али да је и даље дозвољени ниво афлатоксина у Србији 0,25 микрограма по литру, док је у земљама ЕУ 0,05 грама.

„Србија извози млеко у земље у окружењу и стандарди су усклађени са њиховом регулативом. Немамо велике количине млека да би могли да извозимо у ЕУ”, рекао је Недимовић и подсетио да је дозвољени ниво афлатоксина за САД 0,5 микрограма по литру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *