12.09.2019., Новости, Е.Б.Талијан

Где је домаће свињарство деценију од почетка примене Споразума о слободној трговини са ЕУ. У нашу земљу прошле године кроз контингенте свежег и замрзнутог меса, ушло милион свиња.

ПРИМАРНУ сточарску производњу у Србији уништава увознички лоби. На првом месту су то мегамаркети који продају месо лошијег квалитета и уцењују кланичаре да давањем одређене количине робе за џабе плате улазак у њихове витрине, а робу им исплаћују са закашњењем до 100 дана. Најслабија карика у том ланцу је домаћи фармер преко чијих леђа се све ломи.

Тако тврде саговорници „Новости“, аграрни стручњаци. Наглашавају да је додатна тешкоћа то што у Србији не постоји право тржиште већ монопол држе кланичари који се међусобно договарају и диктирају откупну цену меса и такође набављају јефтинију робу из увоза. Мали сточари и мале кланице, тврде, тешко ће моћи да опстану у садашњим тржишним околностима.

Саговорници нашег листа сматрају да је Министарство пољопривреде урадило шта је могло, дало субвенције, али да је неопходно ограничити енорман увоз меса да би домаћи фармер могао да опстане.

– Главни проблем је непотребан, прекомеран увоз, а примарну сточарску производњу урушавају хипермаркети који продају бофл месо, уцењују кланичаре, касне са исплатама – истиче Милош Беуковић, професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду и председник Савеза удружења одгајивача свиња Србије. – У нашу земљу је прошле године ушло готово милион свиња у форми свежег, смрзнутог и машински откоштеног меса (МОМ) које се додаје у сухомеснате производе и најлошијег је квалитета. Потребно је ограничити увоз.

Милован Иванковић, фармер и бивши председник Асоцијације сточара Привредне коморе Србије, тврди да „кланице имају монопол, диктирају цене“ и наглашава да они и хипермаркети узимају енормне марже, док фармер једва опстаје. Упозорава да ће српски сточар нестати ако се не примене заштитне мере у трговини месом са ЕУ и чланицама ЦЕФТА споразума.

С друге стране, у Министарству пољопривреде за наш лист одговарају да се ситуација на тржишту прати, а када је потребно интервенише се мерама као што су интервентни откуп или размена, и додају:

– Када је у питању квалитет увезених производа животињског порекла, инспекција гарантује њихову здравствену и хигијенску исправност.

Према подацима Републичког завода за статистику, Србија је у децембру 2018. године имала 2,78 милиона свиња, што је најмањи број од 1959. године, а деценију раније, 2008, располагала је са 3,59 милиона. У односу на 1999. (4,29 милиона) фонд свиња смањен је за 1,51 милион.

Драматично смањивање броја стоке је резултат опадања које траје две и по деценије, а у просеку се креће од 2 до 3 одсто годишње. Додатни удар представља либерализација тржишта у коју је Србија ушла јануара 2009. године, када је почела добровољно да примењује Прелазни трговински споразум, а чије су одредбе од 2013. наставиле да се спроводе као део Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

ВАКЦИНАШКА ГРУПА

ГОВОРЕЋИ о вакцинацији против класичне свињске куге због које не можемо да извозимо месо у земље ЕУ, иако је последњи случај те болести забележен пре скоро деценију, професор Беуковић истиче да је најављено да ће крајем октобра бити укинута, али делимично, по окрузима, као и да је потребно да након тога прођу две године да бисмо могли да извозимо.

– Европске земље су укинуле ту меру, а код нас постоји лоби који од тога живи, јер ветеринари за вакцинацију добијају новац од државе – истиче професор и додаје да је ова врста превенције обесмишљена јер мали фармери не вакцинишу свиње.

МОЖЕМО ДА БУДЕМО ВЕЛЕСИЛА

ПРОФЕСОР Беуковић указује да је велики проблем што немамо стратегију у сточарству и истиче да бисмо могли да будемо европска велесила у узгоју свиња. – Према мојој рачуници Србија може да произведе девет милиона храну, све, али треба да будемо организовани, то је систем. Неопходно је хоризонтално и вертикално интересно удруживање фармера, али наши људи не воле да буду у асоцијацији, воле да солирају. Посебно је важна едукација пољопривредника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *