26.09.2019., Новости, Ј.Субин

Ни после четири месеца компанијама из наше земље није поново одобрен извоз у РФ. У „Златиборцу“ кажу да су све исправили. Проблем и афричка куга.

НАЈВЕЋИМ српским компанијама у месној индустрији ни после четири месеца од забране није подигнута рампа ка тржишту Русије! Када су крајем маја и почетком јуна, руске ветеринарске службе увеле црвено светло за месо и месне производе фирмама „Матијевић“, „Карнекс“, „Златиборац“ и „Биг Бул Фудс“, због неусклађених прописа и папирологије, очекивало се да ће проблем бити убрзо решен. Овако, од решавања проблема, почели су само да се бележе губици домаћих произвођача! Руску забрану додатно је „ужарила“ и недавна појава опасне заразне болести – афричке куге свиња.

Како сазнајемо у Министарству пољопривреде, до проблема је дошло због недостатка следљивости производа и јасних процедура. Руско тржиште је озбиљно, не трпи пропусте и има строге захтеве, а ови недостаци су им били довољни да изазову неку сумњу.

Званична забрана извоза за ове компаније почела је 4. јуна, а компаније су тада изјавиле да је одлука руске Федералне службе за ветеринарски и санитарни надзор то урадила због неусаглашености са процедурама руских нормативно-техничких услова, које могу да се разреше у кратком року. До данас, ништа није решено.

– Наша компанија је средином јуна доставила извештај о урађеним корекцијама свих ствари које је у нашим производним објектима у Мачкату Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије назначила као неусаглашене са нормативима Евроазијске економске уније – кажу у компанији „Златиборац“. – Све што је било до нас је решено, а о томе смо предали и доказе Управи за ветерину. Засада немамо информације о евентуалном поновном доласку или преиспитивању одлуке, али ни када би забрана могла бити укинута.

Према речима надлежних у компанији „Златиборац“, када се затвори тржиште какво је руско, јасно је да можете очекивати сразмерне губитке. Оно што је у великој мери омогућило амортизовање овог „удара“ је чињеница да су све испоруке које су кренуле у Руску Федерацију пре ступања на снагу забране, дошле до купаца у Русији.

– Уколико ускоро не дође до отварања извоза, сви ћемо бележити значајне губитке, како произвођачи, тако и наша земља – говоре у „Златиборцу“. – Додатне проблеме, свакако, представаља и појава афричке куге свиња у Србији, са којом су се суочили сви произвођачи и извозници, недуго после суспензије извоза на тржиште Руске Федерације.

Крајем априла, Руска федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор, радила је контролу у шест српских компанија за поризводњу меса и месних прерађевина. После детаљне контроле објавила је да су утврђене „озбиљне неправилности“ у четири компаније, после чега им је привремено обустављен извоз.

УСАГЛАШЕНИ СА ЕВРОАЗИЈСКОМ УНИЈОМ

У НАЈКРАЋЕМ року кориговали смо све замерке које су биле назначене у извештају Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије, рекли су нам у компанији „Карнекс“. Постојала је неусаглашеност са нормативима Евроазијске економске уније.

– До овог тренутка немамо никаквих информација о спровођењу поступка и о евентуалном преиспитивању одлуке од Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор – објашњавају у „Карнексу“ . Не знамо ни када би забрана могла бити укинута. Што се тиче извоза у земље ЕУ, ту се ситуација није променила, јер „Карнекс“ извози конзерве и готова јела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *