11.10.2019., Политика, Ивана Албуновић

Споразум о фитосанитарној заштити, који би домаћим произвођачима требало да олакша извоз воћа и поврћа на тржиште Русије, биће потписан приликом посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији, 20. октобра, најавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, после састанка са руским министром пољопривреде Дмитријем Патрушевим. Како је истакао, једна од предности споразума јесте либерализација услова за хладњаче.

– Биће смањен капацитет који ће произвођачи морати да имају за извоз. Очекује се и увођење дигитализованог система надзора пошиљке, који ће смањити безбедносне ризике по квалитет хране – рекао је Недимовић.

Олакшице које најављује односе се на Уредбу о евиденцији извозника воћа и поврћа на руско тржиште из јануара прошле године, која је, уз још низ тржишних фактора, довела до смањења пласмана појединих пољопривредних производа из Србије у Русију. Тако је, рецимо, извоз свежих јабука у односу на 2017. пао са 166.522 тоне на 124.371 тону у прошлој години. Према званичним информацијама, због сумњи у реекспорт руска страна захтевала је да Србија јасније дефинише правила извоза и ревидира списак извозника.

Рецимо, дозволу за трговање воћем са Руском Федерацијом могли су да добију само они који у власништву или закупу имају хладњаче капацитета 500 тона, што је за наше прилике био захтеван услов. Против нових правила у међувремену су протестовали воћари, захтевајући промену критеријума који су довели до тога да се број извозника драстично смањи. Професор Зоран Кесеровић, стручњак за воћарство, сматра да је у старту требало нешто предузети.

– Још од почетка смо видели да Уредба није ишла у добром правцу, јер смо изгубили један број мањих извозника. Један од неколико фактора пада извоза воћа сигурно су били и ови прописи – рекао је Кесеровић.

Подсећамо, ову Уредбу усвојила је Влада Србије у јануару 2018. Донета је уз консултацију са службом за санитарни надзор из Русије. Њихов захтев био је да се број пунктова (хладњача) за извоз знатно смањи како би се остварила боља контрола и спречио реекспорт воћа. Услов је био и да фирма има сопствену или уговорену производњу воћа и поврћа, простор за класирање и паковање и фитосанитарни преглед. Сваку пошиљку воћа и поврћа из Србије потребно је да прате фитосанитарни сертификат и декларација о безбедности прехрамбених производа биљног порекла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *