06.11.2019., AVM P (Taнјуг)

Према предлогу закона о буџету који се налази у скупштинској процедури, и поред предвиђеног повећања буџетских прихода , који су за 2020 годину планирани на 1.334 милијарди динара, у односу на прошлу годину (1246,2 милијарде динара) од скоро 100 милијарди динара, у 2020. години је предвиђено издвајање за субвенције у пољопривреди од око 40,5 милијарди динара, што у односу да укупне буџетске приходе износи 3,04 одсто.

Ово је највећи износ у односу на све остале предвиђене субвенције у 2020. години од 95,4 милијарде динара, али у односу на прошлу годину, када је за пољопривреду издвојено 52 милијарде динара, тј. четири одсто од буџетских прихода,  ово је значајно смањење које неће олакшати муке пољопривредницима угроженим са свих страна нелојалном конкуренцијом, монополима, пљачкашким откупима, недостатком савремене механизације и радне снаге и непоузданом климом.

Пољопривредници у централној Србије су и додатно у неравноправном положају у односу на Војводину, јер за њихове пољопривренике се сваке године одваја још и око 8 одсто и из покрајинског буџета.

Подсећамо да је наша пољопривреда изложена, при томе, огромном притиску нелојалне конкуренције услед дозволе неограниченог увоза робе са тржишта која су вишеструко боље субвенционисана као што је нпр. случај са производима из ЕУ. У ЕУ је у марту донета одлука да горња граница субвенција пољопривредним газдинствима повећа на 20.000 евра, а да се из буџета ЕУ за пољопривреду издваја у просеку око 36 одсто.

Од осталих пара предвиђених за субвенције предвиђене су субвенције за железницу које износе, према предлогу, 14 милијарди што је за пола милијарде динара више од планираног субвенционисања привреде, за коју је предвиђен износ од 13,5 милијарди динара.

За класу „остале субвенције“ предлогом буџета планира се 16 милијарди динара, док су субвенције за путеве 7,9 милијарди динара.

Субвенције за културу, према предлогу закона о буџету, износе 2,15 милијарди динара а у области туризма планиране су на 1,225 милијарди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *