20.02.2020., Политика, Ивана Албуновић

Због афричке куге свиња посебном директивом прецизирани услови под којима је могуће добити увозне дозволе.

Србија се определила за регионализацију, односно зонирање подручја која су захваћена афричком кугом свиња (АКС). Наредба српског Министарства пољопривреде подразумева да свињетина из зараженог подручја не може да се извози, док су остала подручја слободна.

Пре неколико дана усвојена је и Директива за спречавање уношења и ширења ове болести са детаљним инструкцијама ветеринарским службама за сузбијање и искорењавање ове болести. Посебна пажња посвећује се увозу свиња, свињског меса и прерађевина. Потребно је да испоруке меса прате сертификати који доказују да је пошиљка прегледана пре утовара и да задовољава услове у складу са препорукама Међународне организације за здравље животиња (ОИЕ), Европске комисије и посебним прописима из области ветеринарства Србије.

Увоз и провоз пошиљки дозвољен је из земаља у којима никада није потврђена ова болест, али и држава које задовољавају критеријуме анализе ризика. Један од услова је да појаве болести код домаћих свиња није било у претходне три године. Увоз се одобрава и из држава у којима је спроведена регионализација.

Постоје јасно прописани критеријуми за регионализацију код АКС на нивоу Европске уније. Тако се територија дели у четири зоне, у зависности од тога да ли је ситуација у том региону постала ендемична, само регистрована (рецимо, код дивљих свиња) или је реч о подручју високог ризика без пријављених случајева и без жаришта АКС, у којем се примењује појачани надзор.

Увозници не могу да добију решење уколико се анализом ризика утврди да постоји ризик да се вирус пренесе и угрози здравље домаћих свиња. Решење за увоз није могуће добити ни ако производи потичу из државе у којој је вирус присутан на више од 50 одсто територије.

Кад је реч о извозу нашег меса на друга тржишта, недавно је објављено да би Русија у наредном периоду могла поново да дозволи извоз свињетине из Србије. У августу прошле године та земља је увела забрану за пласман нашег меса због појаве афричке куге свиња у неким деловима Србије. Сличан статус имамо и код већине других држава. Од наше земље затражено је да руској страни достави мапу регионализације ове болести, односно да „уцрта” тачке у којима вирус није евидентиран како би произвођачи из тих региона могли да добију дозволу за извоз.

– Та мапа је достављена Русији. Сада је потребно да добијемо и одобрење регионализације од ОИЕ-а, после чега би руска страна могла да спроведе одлуку и дозволи увоз – рекао је за „Политику” министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Истакао је да би то било значајно за десетак домаћих произвођача који извозе у Русију јер би, осим конзервисаних производа и термички обрађених на 80 степени, могли на руско тржиште да извезу и свеже свињско месо.

Ширење афричке куге свиња у Србији повезано је са две околности – вирусом који улази у природу са немогућношћу ефикасне контроле и људским фактором. О овој теми пре два дана су вођени и разговори у Москви, на састанку којем су присуствовали шеф „Росељхознадзора” Сергеј Данкверт и представници српског министарства пољопривреде. Данкверт је рекао да је борба против афричке куге свиња сложен и дугорочан процес. Према његовим речима, у Русији су принципи регионализације и раздвајања били ефикасан алат за озбиљно сузбијање ширења болести и повећање производње свињског меса. Та земља има значајна искуства са борбом против ове болести, која је тамо први пут регистрована још 2010.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *