26.4.2011 , ПКС

Производња меда може да се удвостручи, уколико се настави са подстицајем извоза са 20 одсто и субвенцијом матица и ројева, уз подршку производњи и једноставније процедуре везане за извоз, закључили чланови Групације за пчелартво и производњу меда

Природни ресурси у Србији указују на огромне потенцијале заразвој пчеларства, које је данс мала али атрактивна пољопривредна делатност, а мед јеједини пољопривредни производ који нема проблема са пласманом. Током претходних седам година, пчеларство почиње да се тржишно престројава и прихвата услове ЕУ, речано је на састанку Групације за пчеларство и производњу меда у ПКС.У Србији је регистровано седам извозних објеката за извоз меда у ЕУ. Данас у Србији има око 320.000 пчелињих заједница и преко 12000 пчелара који су чланови званичних општинских пчеларских удружења. Савез пчеларских организација Србије (ПОС) окупља све пчеларе без обзира на број пчелињих друштава којима располажу.

Према званичним стаистичким подацима у Србији је у 2010. години произведено 4.479 тона  меда, а извоз је имао вредност од 7,6 милиона долара,  што је два пута више него предходне године. Производња меда у 2011. може да се удвостручи, уколико се настави са подстицајем извоза меда са 20 одсто и субвенцијом матица и ројева, уз подршку  производњи и једноставније процедуре везане за извоз, закључили чланови Групације за пчелартво и производњу меда.

У креирању мера у пољопривредној, а пре свега биљној производњи, пчеларству мора да се посвети посебна пажња, јер се утицај пчела на приносе и квалитет у воћарству креће и до 70 одсто, нагласио је председник Групације Србислав Видојевић. Држава мора да схвати значај пчеларства које има веома важну улогу у обезбедјивању квалитетне хране, а нема потребе ни за каквим увозом, те би све чинило позитиван извозни биланс, указао је Видојевић. Прошле године је из Србије извезено готово 2.000 тоне меда за 7,68 милиона долара, а 1999. године вредност тог извоза била је свега 11.738 долара, навео је Видојевић и истакао да је такво повећање искључиво заслуга самих извозника. Он је указао и да мора бити повећан извоз финалних производа, односно меда у теглицама, јер је тренутно доминантан извоз сировина.

Област пчеларске производње у потпуности је дефинисана Законом о сточарству из 2009, прошле године су донета три правилника, а ускоро треба да буде донесен још један правилник, и то о квалитету меда, рекао је шеф одсека за сточарство у Министарству пољопривреде и трговине Ненад Терзић.Он је нагласио и да то што још не постоји независна контрола меда, односно што Лабораторија за испитивање квалитета меда није почела са радом, „није кривица министарства“, јер је оно од 2005. године издвојило чак 40.000 евра за тај систем. Терзић је казао да је Пољопривредни факултет у Земуну добио та средства, а да је „крајње време да се утврди због чега та лабораторија још увек није акредитована“. У сточарству је само за мед извозна субвенција у 2011. повећана у односу на лане, а лане је 17 милиона утрошено за субвенционисање пчелињих матица. За опрему и механизацију до сада је исплаћено 3,7 милиона динара, казао је Терзић, најављујући да ускоро треба да буду донесене и уредбе за ову годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *