20.01. 2011., RTV Yu Eco

Ко преживи либерализацију тржишта пољопривредних производа — уживаће у погодностима које важе за пољопривреднике у Европској унији, закључак је данашњег предавања „Ефекти либерализације царина на пољопривреду Србије“ које заједнички организују Министарство пољопривреде, Национална алијанса за локални економски развој и Америчка агенција за међународни развој.

Бивши министри пољопривреде Ивана Дулић Марковић и Горан Живков су у амфитеатру Отвореног универзитета преко два сата пољопривредницима из овог краја објашњавали какве изазове носи најављено скидање царина 2014. године и отварање нашег тржишта за пољопривредне производе из Европске уније, те шта је потребно учинити како би се преживео период између отварања тржишта и пријема у Европску унију, јер је Србија једина земља која ће у потпуности отворити своје тржиште пре пријема у ЕУ.

Тек када постанемо чланови уније, пољопривредници могу очекивати да ће и за њих важити јасна правила која важе за све пољопривреднике Европе, а до тада морају унапредити своју конкурентност, а на том путу помоћ има мора пружити држава.

Либерализација тржишта пољопривредних производа уследиће најкасније за три године. Подразумеваће смањење царина на увоз пољопривредних производа са просечно 19% на просечно 1,7%, што ће појачати конкуренцију на нашем тржишту. Предвиђања су да ће Србија тек 4-6 година касније постати чланица ЕУ, а до тада пољопривредници треба да повећају своју конкурентност, успостављају европске стандарде, како наша производња најављеном либерализацијом не би била уништена.

Србија је једина земља која ће своје тржиште у потпуности отворити и скинути заштитне баријере у виду царина пре него што постане чланица Европске уније, и то 2014. године. Бивша министарка пољопривреде Ивана Дулић Марковић апелује на надлежне у влади Србије да схвате да ће пољопривредницима бити најтеже у том периоду и да морају пружити помоћ паорима и сељацима, пре свега кроз повећање аграрног буџета. По њеном мишљењу, аграрна политика мора да се промени и да утврди и решава највеће проблеме. Један од њих јесте квалитет млека.

Ко од ових пољопривредника преживи поменути период од 4 до 6 година тако што ће уложити у себе, своју производњу, стицати знања и имати праве инфорације, уласком у Европску унију за њега ће важити правила као и за све остале пољопривреднике у Европи. То значи да ће на располагању имати јасну и дугорочну аграрну политику, тржиште од 600 милиона људи и далеко веће подстицајне мере од ових које су им сада на располагању, а на крају — већу сигурност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *