20.05.2011., РТС

Да би још више извозили, држава ће најављеним субвенционисаним кредитима подржати пре свега сточаре. Правилници који су неопходни за примену те уредбе требало би, према најавама ресорног министра, да буду готови данас.

У прва три месеца ове године, из Србије је извезено пољопривредних производа у вредности од 607 милиона долара, што је 45 процената више него у првом кварталу прошле године. Остварен је суфицит од 333 милиона долара.

Узгајивачи свиња који излажу на новосадском сајму кажу да их најаве државе о помоћи сточарству охрабрују, али да ипак чекају да се донесу неопходни правилници и уредбе о субвенцијама. Уз то потребно је, кажу, уредити тржиште.

„Не може кукуруз да буде 22 динара, а килограм свиње 100. По тим ценама морале би да буду бар 170 динара“, каже узгајивач свиња Петар Гуљаш.

Петер Чорба, чије краве већ годинама односе титулу шампиона на сајму каже да би бољи дани у сточарству могли да уследе када би пољопривредници унапред знали шта их чека, што се тиче цена и субвенција.

Ресорни министар најављује да ће држава у наредном периоду учинити све да заштити тржиште и обезбеди предвидиве услове пословања.

Подсећа да је Србија прошле године извезла огромне количине кукуруза, али и да би земља била богатија да је тај кукуруз употребљен као сточна храна и претворен у месо и млеко, да смо и њих прерадили и продали као производе прехрамбене индустрије широм света.

Министар пољопривреде Душан Петровић најављује и другачију улогу Робних резерви након решавања проблема дуговања.

„После тог момента, Робне резерве ће бити кредитно способне и капацитет за интервенцију на тржишту ће бити вишеструко већи него сада“, каже Петровић.

Пољопривредници из Војводине могу да рачунају на додатне кредите из покрајинског Фонда за развој.

„Ми смо 12,3 милијарде усмерили у пољопривреду преко фонда, који је атрактиван због тога што су каматне стопе најниже у Европи и крећу се од 2,8 до 4,2 одсто, а кредитне линије су конципиране да трају пет година уз грејс период на годину, односно две године“, рекао је председник Владе Војводине Бојан Пајтић, објаснивши да је због тога велика потражња.

У Србији тренутно на три хектара долази по једно грло, а да бисмо више зарадили и боље живели потребно је да тај однос буде 1 према 1. То значи да би сточарство требало да заузме 60 одсто производње. Што је уједно и циљ којем држава тежи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *