30. 05.2011. , Тањуг, emg.rs

Влада Србије усвојила је данас програме кредитирања аграра који ће омогућити пољопривредницима инвестирање у биљну и сточарску производњу, опреме и механизацију као и грађевинске објекте, уз субвенционисану каматну стопу од осам процената на годишњем нивоу, изјавио је помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић.

За ту намену из буџета биће издвојено 2,7 милијарди динара, за делимично финансирање камата и осигурање кредита пољопривредницима, а регистрована пољопривредна газдинства моћи ће да подигну кредит у максималној износу од пет милиона динара и периодом отплате до 36 месеци.

Миловановић је рекао да су представници министарства и пољопривредних произвођача раније разговарали и дискутовали о мерама које су донешене у протеклом периоду, као и мерама које ће бити донете у циљу унапређења пољопривредне производње.

„Не видим уопште разлога за протест, за незадовољство, поготово уколико се зна да је развој сточарства, приоритет рада министарства, да је основна идеја подстицања сточарске и ратарске производње кроз производњу сточне хране са додатом вредношћу и пласман на трећа тржишта“, казао је он реагујући на негодовања земљорадника у Војводини и другим крајевима земље због неиспуњавања претходних владиних мера за подстицање домаћег аграра.

Миловановић је додао да је неопходно направити промену аграрне политике „у смислу ограничавања давања, а снажнијег подстицања сточарске производње“.

Он је навео да је и основни приоритет рада Министарства пољопривреде и трговине – уредно и редовно снабдевање домаћег тржишта, домаћих потрошача, по ценама које јесу фер и коректне.

„С друге стране, потпуно се мора поћи од реалних финансијских претпоставки, од чињенице да је аграрни буџет ограничен, да су средства којима ми располажемо за подстицање пољопривредне производње ограничена, и да је неопходно ова средства лоцирати на прави начин“, истакао је Миловановић.

„Неопходна је реконфигурација политике, пласман средстава ка корисницима којима су државна средства најпотребнија, у форми која може на најбржи начин да одговори потребама и донесе конкретан резултат“, нагласио је он.

„За прва три месеца ове године, ми већ бележимо извоз преко 11.000 грла говеда, што је јасан показатељ ситуације да, са оваквим ценама сточне хране, домаћи произвођачи не могу да произведу конкурентан производ. С друге стране, наши преференцијали за бесцарински приступ трећим тржиштима бивају угрожени немајући шта да понудимо овим тржиштима“, указао је Миловановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *