03.06.2011., Политика

Управни суд Србије одбио као неосновану, тужбу „Имлека” и „Млекаре Суботица”, против решења Комисије за заштиту конкуренције

То заправо значи да ће „Имлек” и „Млекара Суботица” морати да плате износ у вредности од 1,92 одсто годишњег прихода из 2006. године, јер је Комисија за заштиту конкуренције утврдила да су „млекаре наметалe неправедне и неједнаке услове произвођачима млека, чиме је конкуренцији онемогућаван улазак на тржиште откупа, а произвођачи су стављени у зависан положај”.

За „Имлек” је утврђена казна од 255 милиона динара, а за „Млекару Суботица” 51 милион динара.

Управни суд Србије донео је још другог новембра прошле године пресуду којом је потврђена одлука Комисијеза заштиту конкуренције да су „Имлек” и „Млекара Суботица”, који послују у саставу Групе „Дунав храна”,злоупотребили монопол на тржишту откупа млека у Србији. Али, „Дунав храна” тада се жалила на ту пресудунаводећи да је нови Закон о заштити конкуренције примењен ретроактивно.

У образложењу одлуке Управног суда наводи се да, доношењем оспореног решења Комисије за заштиту конкуренције, није повређено уставно начело забране ретроактивне примене закона, јер у конкретном случају није реч о допунском поступку, како то тужиоци истичу у тужби, већ о поступку који је окончан доношењем одлуке о одређивању мере заштите конкуренције, а та одлука чини саставни део претходног решења, којим је утврђена повреда конкуренције.

Осим тога, прву пресуду Комисије из 2008. године поништио је Врховни суд Србије због пропуста у доношењу решења, па је Комисија донела нову одлуку, коју је Управни суд потврдио након жалбе Групе „Дунав храна” групе. На основу те одлуке Комисија је изрекла казну.

У јучерашњемобразложењу одлуке Управног суда наводи се да„доношењем оспореног решења Комисије за заштиту конкуренцијеније повређено уставно начело забране ретроактивне примене закона”.

У „Имлеку” нису коментарисали пресуду, јер је још нису добили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *