06.06.2011.,  МПТШВ

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину је донело Инструкцију о начину и поступку спровођења службене контроле у малопродајним објектима у којима се рукује са храном анималног порекла на месту продаје крајњем потрошачу.

Напомињемо да објекти за промет хране на мало не треба да уводе Програм анализе опасности и критичних контролних тачака – HACCP, већ само добру дистрибутивну и хигијенску праксу. Контрола ветеринерске инспекције биће у складу са наведеним захтевима у Инструкцији и контролној листи, а који ће посебно наглашавати специфичне врсте делатноси, капацитет и тржиште на којем се промет обавља.

Такође, ветеринарска инспекција ће у току службених контрола упознати субјекте у пословању са храном на који начин да спроводе самоконтроле како би били сигурни да је храна коју стављају у промет безбедна. При томе се неће доносити решења нити казнене мере, већ ће се субјекти едуковати како да послују у складу са добром хигијенском и дистрибутивном праксом.

Поред инструкције урађена је и контролна листа за ветеринарске инспекторе у којој су таксативно побројани важни елементи који су обавезни за проверу и која ће осигурати једнакост у раду ветеринарских инспектора на свим нивоима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«
Следећи чланак
»