субота, 18.06.2011., РТС

Министар пољопривреде Душан Петровић поручио да ће ове године бити довољно хлебног жита, јер ће род пшенице бити бољи од лањског, иако је засејана мања површина него прошле сезоне. Влада ће у наредних неколико недеља утврдити откупну цену пшенице овогодишњег рода.

Ове године биће довољно хлебног жита, јер све процене говоре да ће овогодишњи род бити бољи него лањски, рекао је министар пољопривреде Душан Петровић.

„Грађани могу да буду потпуно мирни, имаћемо довољно пшенице и имаћемо врло мале ризике у свим елементима који утичу на цену хлеба“, истакао је Петровић после отварања „Фестивала ружа“ у селу Липолист близу Шапца.

Укинута Уредба о забрани извоза пшенице постигла свој циљ, јер је пре њеног доношења извоз те житарице достигао драматичан пораст.

Министар пољопривреде је убеђен да је Влада у право време донела ту уредбу, јер би у супротном Србија морала половином маја да увезе пшеницу за потребе становништва, што би повећало трошкове и цену хлеба.

„У овом тренутку имамо сасвим довољну количину хлебног жита, можемо мирно да сачекамо жетву. Све процене говоре да ће род бити бољи него прошле године и да ћемо имати веома значајне количине пшенице, иако је засејана мања површина него прошле сезоне“, рекао је ресорни министар.

Петровић је додао да Влада Србије и Министарство пољопривреде пажљиво прате како ће се формирати цена пшенице на тржишту и наговестио да ће у наредних неколико недеља Влада утврдити откупну цену пшенице овогодишњег рода.

Жетва пшенице у Србији требало би да почне у првим данима јула, а процене су да ће овогодишњи род хлебног жита износити око 1,8 милиона тона, рекао је секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије Милан Простран.

„Пшеница се опоравила у току маја, стање усева је доста добро и очекујемо хектарски принос између 3,8 и четири тоне“, рекао је Простран.

И Простран наводи да ће Србија имати довољно пшенице за своје потребе а биће и за извоз, 150.000 до 200.000 тона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *