14.04.2011., МИП Данске, Амбасада Данске у Београду

Пројекат воћа и бобица је подршка сектору воћа и бобица у јужној Србији. Овај програм је четворогодишњи програм приватног сектора који се одвија под именом: Подршка сектору воћа и бобица“ у јужној Србији.

Овај програм подржава развој воћа и бобица високог квалитета и конкурентности за извоз и домаће тржиште. Пројекат В&Б подржава побољшање производње и квалитета посебном обуком произвођача о образовању и обуци, инвестирању у сектор воћа и бобица, стварању капацитета произвођача и тржишта, као и побољшање пословања, истраживања и контроле после бербе.

Програм се одвија у Јабланичком, Нишком, Пчињском и Топличком округу у јужној Србији. У овим областима, фокусирамо се на ланац пет култура: малине, вишње, јагоде, боровнице и шљиве.

Програм има два основна дела:

1. Оспособљавање саветодавне службе, обуку, побољшање сарадње између произвођача, укључујући под-компоненту за развој и ојачање сарадње кроз читав ланац од произвођача до потрошача и стручњака, укључујући преглед тржишта и сарадњу у маркетингу. Програм се фокусира на целокупан ланац вредности за ових пет врста воћа и бобица које се производе у ове четири области јужне Србије.

2. Шема субвенција за инвестирање у примарну производњу и обраду. Шема зајмова се фокусира на улагања у нове методе производње и побољшање квалитета и конкурентности. Доприноси инвестирању у животну средину, полове, омладину, миграције и смањење сиромаштва су важни у разматрању при одабиру инвестиција.

Циљ

Главни циљ интервенције Данске је побољшање производње и конкурентности производње воћа и бобица, посебно у јужној Србији. Резултати би требало да повећају приход произвођача, запосленост, као и да смање сиромаштво. Утицај укључује повећан извоз високо квалитетног свежег и обрађеног воћа и бобица из Србије, што значи пораст дохотка од извоза и побољшање трговинског биланса. Коначно, програм подржава приступање Србије Европској унији.

Специфична објективност компоненти програма је у складу са Националним програмом за пољопривреду 2009-2011 и другим националним стратегијама. Помоћ сектору воћа и бобица и читавом ланцу су подржали Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и произвођачи и прерађивачи у јужној Србији.

Финансијска улагања и временске одреднице

Програм би требало да се имплементира у периоду од 4 године, почевши од краја 2010. године. Финансијска подршка Данске биће 40 милиона данских круна (5 360 000 евра) као допуна националним изворима општина и Министарства Пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и приватног су-финансирања инвестиција које доносе приход.

Програм суседства

Читав програм је део ‘Програма суседства’, који је билатерални програм Данске за земље које су суседи ЕУ на истоку и западу. Општи циљ програма је да промовише отворено и демократско друштво, засновано на владавини закона, стабилној економији и политичком развоју. Програм подржава приоритет спољне политике Данске промовисања успешне, мирољубиве и стабилне Европе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *