23.06.2011., РТС

Јужна Србија и град Ниш добили су Канцеларију у седишту Европске уније, у Бриселу. Задатак канцеларије биће упознавање ЕУ са потенцијалима те регије. Представништва у Бриселу ускоро ће отворити и Војводина и Нови Пазар.

После Крагујевца, као центра Шумадије, који свог представника у Бриселу има већ девет месеци, Ниш је други град који ће лобирањем, преко Канцеларије Ниша и Јужне Србије у Бриселу покушати да помогне привредни развој југа Србије.

Александри Луговић, Нишлијки која годинама живи у европској четврти, приоритет ће бити упознавање ЕУ са потенцијалима Ниша. Улагање европских пара у добру идеју у туризму или привреди сиромашном југу могло би да донесе боље дане.

„Неће бити лако јер је Србија последње две деценије пролазила кроз веома тежак период, али има доста оптимиста овде у Бриселу који су веровали да ћемо се вратити на прави пут“, каже Луговићева.

Захваљујући представници Шумадије у Бриселу Борки Томић, у Европи се зна шта Крагујевац и пет општина Шумадисјког округа могу да понуде. Томићева је успела да представнике Комитета региона за Западни Балкан угости и у Србији.

„Од 2005. године радим на ребрендирању Србије и враћању угледа Срба и Србије у свету. То ми не пада тешко“, наводи Томићева.

Из европске касе у Крагујевац је до сада стигло око три милиона евра за обнову инфраструктуре, опремање институција, заштиту животне средине.

Представници Европског парламента и Европске комисије подржавају долазак Ниша, Крагујевца и Војводине у Брисел, јер је то добар начин приближавања Србије ЕУ, али и могућност сарадње са регионима земаља Западног Балкана.

У седишту ЕУ своје представнике има 350 европских региона, међу којима су и млади људи рођени у некадашњој Југославији који сада лобирају за земље Западног Балакана.

Представник Кантона Сарајево у Бриселу Дино Елезовић каже да је најважније имати информације из земаља чланица ЕУ. „Знамо шта се дешава у Бриселу, знамо који су фондови отворени за прекограничну сарадњу, информишемо се и тражимо партнере“, каже Елезовић.

Док званично чекамо датум за почетак преговора, Европској унији ће се ускоро приближити и Војводина, а канцеларију у Бриселу, због бржег привредног развоја, планира да отвори и Нови Пазар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *