21.06.2011. , Biznis

На подручју општине Мерошина данас је званично почела кампања брања вишања на близу 5.000 хектара, изјавио је агенцији Бета председник ове општине Слободан Тодоровић

Почетна откупна цена је 42 динара по килограму, док ће берачи за килограм убраног воћа добијати 10 или 12 динара.

Према речима произвођача, неке задруге почеле су да плаћају берачима 110 динара по убраној гајби, односно за 20 килограма, што је за бераче незадовољавајуће, па се очекује да се цена брања установи током кампање.

У општиниПрокупље, на око 2.200 хектара, почетак бербе вишања почеће за дан два.
Према речима стручњака Пољопривредне стручне службе у Нишу Светлане Коцић, због примене агротехничких мера, очекује се бољи род вишања него лане.

Коцићева је казала да је прошле године просечан род вишања у Мерошини био 6,7 тона по хектару, а да се ове године очекује од 10 до 11 тона. Додала је да то није необично за тај крај у коме је брано и 20 тона по хектару.

Према њеним речима, и откупна цена вишње је одлична, јер је прошлогодишња берба почела са 25 динара по килограму, да би достигла максималних 40 динара, док је овогодишња берба већ почела са откупном ценом од 42 динара.

Објаснила је да је пораст откупне цене, последица катастрофалног рода вишње у Пољској и неким другим земљама, које су велики произвођачи тог воћа.

Коцићева је казала да се на подручју општине Прокупље такође очекује већи род вишње него што је био прошлогодишњи од 3,5 тона по хектару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *