23.06.2011. , МПТШВ

Приликом отварања треће „Конференције о стању и очекивањима на тржишту пољопривредно – прехрамбених производа у Србији“, одржаној 23. јуна 2011. године у Београду, у сарадњи са Канцеларијом aмеричког Министарства пољопривреде, помоћник министра пољопривреде и трговине Милош Миловановић је изјавио да је у Србији почео да се примењује „Бејслајн“ модел који даје пројекције кретања у пољопривредној производњи за период од десет година.

Овај економетријски модел доприноси доношењу адекватних аграрних мера и предвиђа њихове ефекте а на основу макроекономских индикатора у производњи и трговини и примењеним мерама аграрне политике даје пројекције кретања за будући десетогодишњи период.

Миловановић је на првом јавном представљању модела „Бејзлајн“ у нашој земљи указао на важност примене тог модела како би ресорно Министарство приликом планирања аграрне политике могло да предвиди евентуалне позитивне и негативне ефекте мера.

„Имплементација „Бејслајн“ модела резултат је успешне сарадње српског и Канцеларије америчког Министарства пољопривреде при Амбасади САД у Београду“, подсетио је Миловановић.

„Бејслајн модел“ обухвата укупно 25 линија пољопривредне производње, а за почетак ће у Србији бити дате пројекције за кукуруз, пшеницу, говедину и свињетину уз касније укључивање и осталих сектора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«