18.06.2011 ., Квалитет

Укупне инвестиције Француске у Србију у последњих десет година износиле су више од 540 мил УСД и омогућиле су запошљавање 7.000 радника, док је српски извоз у сталном порасту, изјавио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Милош Бугарин.

Он је на седници Секције ПКС за Француску казао да је та земља од 2000. године до 2010. године око 540 мил УСД директних инвестиција у Србији, што је сврстава у ред највећих улагача.

– Србија би требало да ради на даљем привлачењу директних инвестиција француских фирми – оценио је Бугарин и додао да би у томе могле да помогну успешни примери приватизације „Беочинске цементаре“, у коју је „Lafarge“ инвестирао 102 мил УСД и улагање компаније „Michelin“ у „Tigar tires“ од око 170 мил УСД – додао је Бугарин.

Амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио казао је да су француске компаније заинтересоване да улажу у Србију, посебно у области огранске пољопривреде.

Идеалне локације

– За односе Србије и Француске је добро то што су пољопривредне земље – истакао је он додајући да је Француске друга по извозу пољопривредних производа у свету.

Са друге стране, амбасадор Денио је подсетио да Француска има много искуства у области јавно – приватног партнерства, које би могла пренети у Србију.

– Од 10.000 километара аутопутева у Француској, чак 8.000 је изграђено кроз пројекте јавно – приватног партнерства. За изградњу већег дела аутопутева, држава није потрошила ниједан евро. Ми имамо велико искуство у овој области, које би радо пренели српским партнерима.

Трговински односи између две земље имају позитиван тренд. Размена је у 2008. премашила 1 млрд УСД, док је после пада због глобалне економске кризе, у овој години дошло до наглог раста трговине. У прва четири месеца 2011, дошло је до раста извоза од око 15,4% и увоза од 10,4% у односу на исти период прошле године.

Председник ПКС је нагласио да Србија извози у Француску робу која нема високу додату вредност и да би за повећање извоза производњу требало прилагоди високо развијеном тржисту Француске и понудити производе из пољопривредно-прехрамбене индустрије, нарочито органску храну.

-У Француској се сваке године повећа тражња за органском храном, за око 20% док чак 85% француских потрошача конзимира органску храну. Ово велико тржиште од више од 60 милиона становника је потенцијално тржиште за домаћу пољопривреду – закључио је Бугарин.

Досадашњи председник Секције за Француску ПКС Војислав Стевановић из „Симпа“, поново је изабран на ту функцију, док је за заменика председника изабран Светозар Шијачић, члан ИО „Credit Agricole grupe“, задужене за послове са становништвом и мала предузећа.

Izvor: eKapija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *