18. фебруар 2011, Квалитет

Србија је 20. децембра 2010. године поднела захтев за стављање на листу земаља чији се органски производи могу продавати у ЕУ, објављено је на порталу EurActiv Србија.

Министарство пољопривреде је за 2011. издало осам одобрења организацијама за сертификацију органских производа. Ти сертификати су, међутим, довољни само за српско тржиште, док је за извоз у ЕУ потребно да сертификат изда кућа која је призната у ЕУ, што повећава трошкове пољопривредницима који желе да извозе.

Српска представништва иностраних компанија такође не могу да издају сертификат за извоз у ЕУ у Србији, већ то морају да ураде њихове матичне куће.

Два српска предузећа – „OCS“ и „Evrocert“ – прошла су обуку за сертификацију у оквиру пројекта СловакАид и требало би да издају сертификате за извоз у сарадњи са једном словачком сертификационом кућом, речено је ЕурАцтиву у Министарству пољопривреде Србије.

На листи трећих земаља које могу да извозе неке органске производе у ЕУ налазе се Аргентина, Аустралија, Костарика, Индија, Израел, Јапан, Швајцарска, Тунис и Нови Зеланд.

Да би се Србија нашла на листи трећих земаља, што ће јој омогућити извоз у ЕУ, потребно је да се утврди да је њено законодавство усклађено са стандардима ЕУ, чији основ је европска директива о органској храни.

У Србији је ове године ступио на снагу Закон о органској производњи који је усклађен са европском регулативом, а очекује се усвајање правилника којима ће се додатно увести правила у ову област.

Органска производња подразумева строгу контролу коришћења вештачких ђубрива, пестицида и антибиотика, као и изричиту забрану употребе генетски модификованих организама.

У Србији се, према подацима министарства пољопривреде, органска храна производи на 4.500 хектара. У регистру Министарства пољопривреде, направљеном на основу података сертификационих кућа, налази се 77 произвођача.

Организације које издају сертификате произвођачима органске хране од 2012. године ће морати да буду регистроване у Акредитационом телу Србије, док је за сада довољно одобрење Министарства пољопривреде.

Како наводе у Акредитационом телу, они ће проверавати да ли куће које сертификују органске производе имају капацитет за контролу производње, што је гаранција да се поштују сви стандарди прописани законом, који важе и у ЕУ.

EurActivу је у Акредитационом телу речено да је то тело у фази предоцењивања усклађености са стандардима Европске организације за акредитацију и да се оцењивање очекује ове године.

Уколико исход оцењивања буде позитиван, то би била званична потврда да је систем сертификације у Србији исти као у ЕУ.

Како истичу у Акредитационом телу Србије, то није довољно за стављање Србије на листу трећих земаља, али јесте додатан доказ који би требало да стручњаке Комисије убеде да је контрола квалитета у Србији усклађена са ЕУ.

Према анализи Немачке агенције за техничку сарадњу GTZ, постоји потенцијал да Србија постане значајан снабдевач ЕУ у неким сегментима органске хране, попут бобичастог воћа и производа од соје.

Истакнуто је да се законски оквир о органској пољопривреди побољшава, али да су слабости мало домаће тржиште и недовољна искоришћеност могућности на европском тржишту, недовољно образовање у пољопривреди уопште и у органском сектору, као и даље нетранспарентни системи за сертификацију.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *