2.07.2011., МПТШВ

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Душан Петровић изјавио је данас у Крагујевцу да Србија може да постане светска велесила у производњи меда.

Петровић је на семинару „Српско пчеларство на прекретници развоја“ истакао да се из Србије у последње две године бележи значајан пораст производње меда са ценама које су сада важеће на европском тржишту, тако да свако ко уђе у производњу има прилику да добро заради.

Министар је указао на то да наша земља има 12.200 регистрованих пчелара, што значи да толико породица има приход од те делатности.

Прошле године је наша земља имала историјски извоз од 2.000 тона меда, а производња је износила 5.500 тона, што значи да је домаћа потрошња веома велика, навео је он.

Петровић је нагласио да Влада Србије и ресорно министарство имају два циља – повећање извоза, али и пораст потрошње меда на домаћем тржишту, јер је то важно за здравље нације.
Према његовим речима, пчелари имају могућност да узму динарске субвенционисане кредите до три године, уз фиксну каматну стопу од осам одсто.

Министар је објаснио да су у питању најјефтинији кредити који данас постоје у Србији, до пет милиона динара, и могу да их узму сва регистрована газдинства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *