7./8.07.2011., извор Вести МПТШВ

Ванредних 3.000.000 ЕУ субвенција за пољопривреднике без посебних критеријума?

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије саопштило је данас да је Влада дала сагласност да Републичка дирекција за робне резерве купи до 100.000 тона меркантилне пшенице рода 2011. године у циљу повећања нивоа залиха робних резерви и помоћи примарној пољопривредној производњи.

Републичка дирекција за робне резерве извршиће плаћање купљене меркантилне пшенице у року до 15 дана од дана достављања комплетне документације, а цена ће износити 20 динара по килограму.

Меркантилна пшеница, која мора бити у складу са важећим правилницима о квалитету и стандарду, куповаће се од физичких лица – носилаца активних комерцијалних пољопривредних породичних газдинстава и активних земљорадничких задруга који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава.

Минимална количина меркантилне пшенице која се купује од једног активног, регистрованог, комерцијалног пољопривредног породичног газдинства је десет тона, а максимална је 80 тона, док је максимална количина меркантилне пшенице која се купује од једне земљорадничке задруге 150 тона.

Количина пшенице која ће бити откупљена од комерцијалних пољопривредних породичних газдинстава и земљорадничких задруга биће утврђена на нивоу управних округа Србије, у зависности од укупно засејаних површина под овом житарицом.

Средства за куповину меркантилне пшенице биће обезбеђена из средстава предвиђених Законом о буџету Републике Србије за 2011. годину и Решењем о употреби средстава текуће буџетске резерве.

Према званичним проценама, у Србији је сетва меркантилне пшенице рода 2011. године обављена на површини од приближно 482.390 хектара.

Од укупно засејаних површина, 84,41 одсто су површине у власништву породичних газдинстава, а остатак је у власништву привредних друштава и земљорадничких задруга, при чему се очекује просечан принос од приближно 3,5 до четири тоне по хектару, односно 1.600.000–2.000.000 тона меркантилне пшенице.

###

У интервјуу датом „Блиц“-у министар Петровић је рекао да робне резерве имају 200.000 тона, што сада на складиштима што у позајмицама које су на располагању у наредних неколико месеци.

Петровић је указао да је правило да робне резерве треба да располажу са тромесечном потрошњом, која је у Србији негде око 330.000 тона.

Министар је истакао да ћемо, што се функција робних резерви тиче, имати сасвим довољно пшенице и додао да је влада изашла са ценом која је нешто виша него у земљама у окружењу.

„Направили смо једну правичну калкулацију која је тржишно одржива и има пре свега у виду интересе произвођача“, рекао је Петровић.

Влада Србије донела је јуче одлуку да за потребе Робних резерви откупи 100.000 тона меркантилне псенице овогодишњег рода по цени од 20 динара за килограм, укључујући и порез на додатну вредност (ПДВ).

###

Цена килограма пшенице на берзи је нижа и креће се од 17,5 до 18,5 динара.

На европским берзама забележен је пад цене пшенице. Цена килограма хлебног жита у Будимпешти износи око 18 динара, док је у Паризу та житарица скупља 1,5 динара по килограму. Руси и Украјинци стандардно су јефтинији, па је килограм пшенице око 16 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *