08.07.2011., Блиц , Владимир Спасић

Сељаци могу да повећају приход и до 20 евра на тову једне свиње ако пристану на кооперацију са „Делта аграром“. Тако тврде у тој фирми која од пре неколико месеци нуди индивидуалним произвођачима сарадњу у пољопривреди.

До сада је пристигло око 400 захтева за гајење 40.000 товљеника, садњу јабука на неколико стотина хектара и производњу воћа и поврћа на хиљаду хектара.

ПОЗАДИНА: Радећи интензивно на развоју сточарства „Делта аграр“ је потписао уговор за продају генетског материјала са данском компанијом „DanBred„, водећим светским програмом за производњу свиња.

Свиње произведене по „DanBred“ технологији карактерише висок проценат меснатости, односно 60 одсто, уз мало масноће, што у знатној мери олакшава пласман товљеника кланичној индустрији.

Поред могућности куповине назимица, које годишње дају 26 до 28 прасића, узгајивачи свиња који испуњавају потребне стандарде, моћи ће да склопе уговор са „Делта аграром“ о обављању услужног това најквалитетнијих данских свиња.

„Делта аграр“ кооперантима нуди прасад тежине од 20 до 25 килограма, целокупну количину сточне хране, технологију исхране и одгоја товљеника, комплетну ветеринарску заштиту и три врсте стимулација.

Сточарска производња „Делта аграр-а“ је представљена кроз тов свиња на 5 фарми са укупном годишњом производњом од преко 105 000 комада свиња. Годишњи тов 5000 комада јунади представља највећу организовану производњу тог типа у нашој земљи. Највећи део ове сточне производње заврши у домаћим малопродајним ланцима, док се део и извози на тржишта ЕУ. На 2 фарме у оквиру Делта Аграр-а производи се и скоро 6 000 000 литара млека, као и преко 700 тона рибе, претежно шарана на имању Јединство у Апатину.

Потписивање првих уговора о кооперацији у подизању воћњака јабука очекује се у септембру, а за гајење свиња крајем октобра.

У „Делта аграру“ тврде да кооперант на 200 свиња у три турнуса може годишње да заради 12.000-14.000 евра, а у петој години по подизању воћњака 11.400-24.500 евра по хектару. Уговори се потписују на годишњем нивоу за услужни тов и производњу воћа и поврћа за познатог купца, а тежња је да с кооперантима склопе вишегодишњи уговори.

На питање да ли је та зарада загарантована, Бранислав Маричић, менаджер за односе са јавношћу „Делта аграра“, одговара да је једна од највећих користи кооперације та што пољопривредници добијају високу технологију, чијом применом се постиже врхунски квалитет, смањује цена коштања, а повећавају се продуктивност и конкурентност.

– Колику зараду ће кооперант остварити, зависи од цена на тржишту у датом тренутку, али и од умешности и уложеног труда самог произвођача – наводи Маричић.

Бранислав Мијатовић, председник Уније пољопривредних произвођача Богатића, каже да још неке фирме нуде кооперацију попут „Делте“ и да ће сигурно прихватити ту понуду, као и да у Мачви има заинтересованих, али не превише. Годинама се, по његовим речима, произвођачи свиња боре за уговорени откуп, али безуспешно.

– Сада губимо четири-пет хиљада по свињи, а видим да ћемо по некој рачуници у кооперацији добијати 500-600 динара, неки спомињу чак две хиљаде. У ситуацији када радите са губицима свака зарада је добра – каже Мијатовић и истиче да то није претерано добра опција, али је корак напред.

Тренутно постоји и интересовање произвођача за подизање воћњака јабука на површини од пар стотина хектара, а како наводи Бранислав Маричић, пољопривредници нуде „Делти“ и 1.000 хектара за производњу воћа и поврћа за познатог купца.

Стручњаци за воћарство кажу да ће понуда „Делте“ бити интересантна онима који намеравају да почну гајење јабука да би обезбедили себи егзистенцију, док ће велики произвођачи бити незаинтересовани. Откупна цена за килограм јабуке од 0,28 до 0,40 евроценти, колико кажу у „Делта аграру“, на дужи рок је одлична. И зарада која се спомиње је могућа, али потребно је да све буде идеално.

Delta_agrar

 

2 коментара

  • ivica каже:

    ja posedijem farmu za 220 teladi. farma ima resetkasti pod ,vagu prilaz velikim kamionima, bunar,gradsku vodu,magacin za koncetrat,itd. radio bih usluzan tov pa ako ima zainteresovanih molio bih da se jave

  • Dragan Talijan каже:

    Poštovanje. Nalazim se u selu Grčac kod Smederevske Palanke, posedujem registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Imam tovilište za uzgoj stoke, 150m2 koje sa malo ulaganja mogu da adaptiram za tov svinja. Ventilacija je odrađena i poilice, nema rešetkasti pod, ja bih to čistio i stavljao prostirku. Mogao bih stavljati u tov od 120 do 150 komada u turi! Zainteresovan sam za saradnju. Šta je sledeći korak koji bih trebao da uradim? Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *