11.07.2011., РТС

Почео је откуп 100.000 тона пшенице за потребе Републичке дирекције за робне резерве. Првог дана откупа, произвођачи су продали 40.000 тона хлебног жита.

Првог дана откупа пшенице за потребе Робних резерви, пољопривредни произвођачи су преко Продуктне берзе у Новом Саду продали 40.000 тона хлебног жита.

Влада Србије ће, према одлуци донетој прошле седмице, откупити за Републичку дирекцију за робне резерве 100.000 тона меркантилне пшенице овогодишњег рода по цени од 20 динара за килограм, укључујући и порез на додату вредност (ПДВ).

„Трговање за данашњи дан завршено је у 14.30, подаци се обрађују, а према нашим проценама, данас ће у обради бити између 400 и 500 налога за продају пшенице“, изјавио је за Танјуг директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин.

Истичући да је реч о „грубим“ проценама, јер ће коначни подаци бити на располагању тек после повратног одговора Управе за трезор, Галетин је навео да се очекује да ће укупна количина пшенице која је данас продата бити око 40.000 тона, можда чак и више.

„Велики је интерес пољопривредних произвођача из Војводине пре свега, док је интерес продаваца, односно пољопривредних произвођача из централне Србије доста слабији“, рекао је Галетин.

Према његовим речима, окрузи са територије Војводине би можда већ сутра могли да попуне количинску квоту, док ће динамика продаје пшенице са територије централне Србије бити успорена.

„У централној Србији жетва мало касни, а тај део Србије, по правилу, не одбацује велики тржишни вишак“, каже Галетин, додајући да претпоставља да ће накнадно доћи до одређене прерасподеле уколико остану упражњене количине.

Откуп пшенице рода 2011. за потребе Робних резерви, посредством Продуктне берзе у Новом Саду, почео је данас у осам часова.

Пшеница ће бити откупљивана од регистрованих пољопривредних газдинстава у индивидуалном сектору и земљорадничких задруга, које морају имати регистровано газдинство.

Минимална количина меркантилне пшенице која се купује од једног активног, регистрованог, комерцијалног пољопривредног породичног газдинства је десет тона, а максимална 80 тона. Од једне земљорадничке задруге моћи ће да се купи највише 150 тона.

Плаћање купљене пшенице извршиће се у року од 15 дана од дана достављања комплетне документације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *