11.07.2011.. Бизнис

Првог дана откупа пшенице рода 2011. за потребе робних резерви, пољопривредни произвођачи су показали велико интересовање и преко Продуктне берзе у Новом Саду су продали, према прелиминарним подацима, 40.000 тона хлебног жита

Влада Србије ће, према одлуци донетој прошле седмице, откупити за Републичку дирекције за робне резерве 100.000 тона меркантилне пшенице овогодишњег рода по цени од 20 динара за килограм, укључујући и порез на додатну вредност (ПДВ).

„Трговање за данашњи дан завршено је у 14.30 сати, подаци се обрађују, а према нашим проценама, данас ће у обради бити између 400 и 500 налога за продају пшенице“, изјавио је за Тањуг директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин.

Истичући да је реч о „грубим“ проценама, јер ће коначни подаци бити на располагању тек после повратног одговора Управе за трезор, он је навео да се очекује да ће укупна количина данас продате пшенице бити око 40.000 тона, можда чак и више.

„Велики је интерес пољопривредних произвођача из Војводине пре свега, док је интерес продаваца, односно пољопривредних произвођача из централне Србије доста слабији“, рекао је Галетин.

Он је казао да би окрузи са територије Војводине можда већ закључно са сутрашњим даном, могли да попуне количинску квоту, док ће динамика продаје пшенице са територије централне Србије бити успорена.

У централној Србији жетва мало касни, а тај део наше земље по правилу „не одбацује велики тржишни вишак“, казао је Галетин, додајући да претпоставља да ће накнадно доћи до одређене прерасподеле уколико остану упражњене количине.

Откуп пшенице рода 2011. за потребе Робних резерви посредством Продуктне берзе у Новом Саду почео је данас у осам часова.

Пшеница ће бити откупљивана од регистрованих пољопривредних газдинстава у индивидуалном сектору и земљорадничких задруга, које морају имати регистровано газдинставо.

Минимална количина меркантилне пшенице која се купује од једног активног, регистрованог, комерцијалног пољопривредног породичног газдинства је 10 тона, а максимална 80 тона. Од једне земљорадничке задруге моћи ће да се купи највише 150 тона.

Плаћање купљене пшенице извршиће се у року од 15 дана од дана достављања комплетне документације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *