12.07.2011., Бета, емг.рс

Држава је за потребе Републичких робних резерви током два дана откупа пшенице овогодишњег рода, према прелиминарним подацима, купила око 50.000 тона жита на Продуктној берзи у Новом Саду, саопштила је данас та берза.

„Певог дана трговања отупљено је 36.472 тона жита, док су према прелиминарним подацима данас стигли захтеви за продају око 12.500 тона, што износи скоро половину предвиђених откупних количина од 100.000 тона“, рекао је директор Продуктне берзе Жарко Галетин.

Према његовим речима, 95 одсто захтева за продају пшенице стигло је из Војводине, а квоте су испунили Јужнобачки, Западнобачки и Сремски округ.

Галетин сматра да би могло доћи до прерасподеле квота, јер се ранијих година дешавало да поједини окрузи, попут Пчињског или Пиротског, имају мало или уопште немају заинтетесованих газдинстава за продају пшенице држави.

Влада Србије је 7. јула одлучила да откупи 100.000 тона пшенице, по цени од 20 динара по килограму, укључујући порез на додату вредност, а предвиђено је да Робне резерве откупљене количине плате у року од 15 дана од дана достављања комплетне документације.

Одлука о откупу жита је донета због повећања залиха робних резерви и као помоћ пољопривредној производњи.

Ради равномерне територијалне заступљености при откупу пшенице, сваки округ је добио одговарајућу квоту која је на располагању потенцијалним продавцима жита.

Према тој одлуци, од регистрованих газдинстава биће откупљивано од 10 до 80 тона, док је максимална количина која ће бити откупљивана од задруга 150 тона пшенице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *