11.07.2011., ДНЕВНИК

У Војводини данас вероватно крај откупа за робне резервеВојвођански пољопривредници већ данас ће преко Продуктне берзе у Новом Саду продати сву пшеницу коју држава, односно Робне резерве, намерава од њих да купи за 20 динара килограм.

Реч је о 50.000 тона, с колико, по одлуци Владе Србије, Војвођани могу учествовати у овом послу, а просталих 50.000 тона хлебног жита Робне резрерве би требало да откупе у централној Србији, међутим, то иде спорије.

– Само јуче, првог дана, продата је петина предвиђених количина. За сат и по плануло је 20.000 тона пшенице, а продали су је углавном произвођачи из Јужнобачког и Западнобачког округа. Јуче је путем берзе трговало 300 регистрованих пољоприврдних газдинстава. Када је о Војводини реч, мање интересовање јуче су показали пољопривредници са севера Бачке – изјавио је јуче нашем листу директор Продуктне берзе Жарко Галетин, напомињући да је уобичајено да пољопривредници из осталих делова земље покажу мање интересовање за откуп пшенице за потребе Робних резерви, те да жетва у централној Србији каска у односу на Војводину.

Вероватно ће, ако се тај тренд настави, односно не буду купљене предвиђене количине жита из централне Србије, доћи до прерасподеле количинских квота. Наиме, у циљу равномерне територијалне заступљености при откупу пшенице, сваки округ у Србији добио је одговарајућу количинску квоту која ће бити на располагању за продају потенцијалним продавцима.

До краја јучерашњег трговања на берзи су очекивали да захтеве за продају преда 500 регистроваих газдинстава.

Подсетимо, Влада Србије је 7. јула одлучила да за потребе Републичке дирекције за робне резерве откупи 100.000 тона меркантилне пшенице овогодишњег рода по 20 динара килограм, укључујући и порез на додатну вредност. Пшеница се откупљује од регистрованих пољопривредних газдинстава у индивидуалном сектору и земљорадничких задруга, које морају имати регистровано газдинставо. Минимална количина која се купује од једног активног, регистрованог, комерцијалног пољопривредног породичног газдинства је десет тона, а максимална 80 тона. Од једне земљорадничке задруге моћи ће да се купи највише 150 тона.

Откуп хлебног жита почео је јуче, а траје сваког радног дана од 8 до 14.30 сати све док се не откупи предвиђена количина, а плаћање купљене пшенице је у року од 15 дана од дана достављања комплетне документације. С. Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *