14.07.2011., CAPITAL

Влада Републике Српске утврдила је данас откупну заштитну цијену меркантилне пшенице рода 2011. године од 0,38 КМ (20,0 дин)  по килограму, за шта ће се произвођачима давати додатни подстицај Министарства пољопривреде од пет фенинга. Приноси пшенице су просечни и износе између 4 и 5 тона/ха.

Високе температуре које су захватиле Републику Српску уништиле су више од половине усјева воћа, поврћа и житарица, због чега се у будућем периоду може очекивати њихово поскупљење.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац рекао је да је већ сада примјетно поскупљење кукуруза.

– Сва производња на отвореном која се не наводњава је пропала – казао је Усорац и додао да је у Бијељини кукуруз достигао већ 50 фенинга по килограму, те да се у будућем периоду може очекивати даљи раст цијена кукуруза.

Усорац је нагласио да се може очекивати и раст цијене пшенице у региону, али и у Српској, као и свих врста воћа, осим цијене лубенице који тренутно кошта 0,50 марака по килограму (26,4 дин).

– Цијене домаћег воћа у Српској биће равне цијенама јужног воћа што је до сада било немогуће – казао је Усорац.

Он је нагласио да ће откупне цијене воћа бити формиране са почетком бербе.

Према процјенама пољопривредника, у Српској је до сада суша смањила овогодишњи род кукуруза од 50 до 70 одсто, због чега указују на то да ће бити неопходна помоћ локалних и ентитетских власти.

Температуре, које су посљедњих дана достизале и до 40 степени Целзијуса, код ратара који немају систем наводњавања, сада је већ извјесно, преполовили су могуће приносе, а неки се боје да ће од рода мало тога остати.

Усорац каже да је посебно угрожено Лијевче поље те подручје од Прњавора до Шамца.

Представник Пољопривредног института РС Славко Радановић каже да су веома ниске резерве влаге у земљишту, те да су усјеви у доста лошем стању и да ће се то сигурно одразити на коначан принос.

– Посебно лоше стање је у земљиштима плитког ораничног слоја и на којима дуго није било кише – рекао је Радановић.

Воћар из Градишке Божо Бабић рекао је да је, иако стално наводњава воће, примјетно да ће приноси јабуке и крушке бити умањени.

– Код неких воћара мраз је у мају уништио воће, а сада ево и високе температуре. Надамо се да ћемо ипак нешто сачувати и тако покрити бар трошкове нашег рада – казао је Бабић.

Губици

Предсједник Научно-воћарског друштва РС Борис Пашалић рекао је да ће због суше губици воћара бити велики, али да за сада не могу говорити о томе колико ће они износити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *