19.06.2011., AIC

 Ni desetak dana, koliko je preostalo do početka ovogodišnje žetve pšenice, još se ni jedan otkupljivač nije izjasnio o uvjetima otkupa ni o njezinoj otkupnoj cijeni, kao što su to znali činiti ranijih godina.

Razlog su, kako nam kažu neki od otkupljivača, “nemirne burze” i u svijetu i u okruženju, odnosno oscilacije cijene pšenice. Otkupljivači ne izlaze s otkupnom cijenom pšenice zbog mogućnosti da joj nakon toga cijena naglo padne i to na duže vrijeme, kao 2007. godine, zbog čega su mnogi “zaronili” u gubitke.

 Većina otkupljivača jesenas je s proizvođačima pšenice sklopila ugovor o kreditiranju proizvodnje (u kojem nije definirana otkupna cijena), prema kojem su obvezni sve količine i otkupiti.

Jedan od trenutno najvećih otkupljivača pšenice i proizvođača brašna u Hrvatskoj, tvrtka Granolio, koja jedina ima i licencirane sve svoje silosne kapacitete, također planira otkupiti sve količine pšenice od svojih kooperanata. Inače, godišnje Granolio otkupi oko 120.000 tona pšenice. Ostale količine koje im budu ponuđene – kako ističe Drago Šurina, član Uprave Granolija – otkupit će ovisno o cijeni koja će se, dodaje, znati tek za desetak dana, odnosno do početka žetve.

Kako sada stvari stoje u Granoliju, drže da ovogodišnja otkupna cijena pšenice neće biti iznad 1,50 kn/kg. No i za tu cijenu kažu da je za proizvođače vrlo prihvatljiva.

 – Ako je suditi prema ostvarenom urodu ječma, čija je žetva pri završetku, može se očekivati i da će urod pšenice biti vrlo dobar. Tako da ako se uzme u obzir prosječni urod od primjerice 5 t/ha i otkupna cijena od 1,50 kn/kg, prihod po hektaru iznosi oko 7.500 kuna, a dodaju li se tomu i poticaji od 2.250 kn/ka, to je približno 10.000 kuna prihoda po hektaru. Budući da je trošak proizvodnje pšenice oko 5.000 kuna po hektaru, ove godine proizvođači bi mogli relativno dobro zaraditi – rekao je Šurina.

 Za sada je većina proizvođača pšenice, kako kaže Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije, sa silosima u kojima planira robu uskladištiti sklopila ugovore o prijamu.

 – Cijenu treba prepustiti tržištu i o njoj će se na vrijeme raspravljati. Sada nam predstoji dogovoriti sve detalje oko Pravilnika o analizi pšenice – upozorava Zdravčević.

 Seljaci traže 2,40 KM/Kg

 Pojedine seljačke udruge poput Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS) još su prije mjesec tražile otkupnu cijenu pšenice od najmanje 2,40 kn/kg. Predsjednik NHS-a Mato Mlinarić kaže da od svojih zahtjeva ne odustaju. “Imamo informacije da neke tvrtke iz Bosne i Hercegovine po Slavoniji kupuju pšenicu koja je još na polju po 2,10 kn/kg”, kaže Mlinarić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *