15.07.2011., РТС

У мору сирева на полицама маркета, звучних имена и порекла, још увек се ретко може наћи козји сир какав прави породица Досковић на обронцима Јабуке. Досковићи гаје алпске козе од чијег млека производе ретке врсте сирева и од тога добро живе.

На обронцима Јабуке, на размеђи Србије и Црне горе, породица Досковић гаји алпске козе од чијег млека производе и ретке врсте сирева, обогаћене лековитим биљем овог поднебља. Квалитет својих производа, за који су добили многобројне награде, објашњавају чињеницом да у исхрани њихових коза нема никаквих концентрата.

Позвана именом, свака коза долази. Тако је Живко највећа маза, Ружић предводник, а Свастика је мало осорна. Читаво стадо слуша и прати газду, а његову бригу награђује квалитетним млеком.

Узгајивач коза, Богдан Досковић, каже да паше има довољно, и то за хиљаде коза. Планира и да прошири производњу, а објекат има за 300 коза.

По затварању фирме у којој је радио, сточарство у родном селу, и то без икаквих кредита, за Богдана је било права авантура. Испоставило се да није погрешио. Сада производи пар стотина килограма сира месечно, што је често и недовољно за све купце из Србије и Црне Горе.

Богдан каже да се исплати, да живи добро, а од коза може да издржава породицу од осам чланова. „Може се, јер је квалитетна роба, а роба тражи купца“, тврди Досковић.

Специјалитети породичне производње

Уз класичан бели сир и обогаћени наном, кантарионом, мајчином душицом, Досковићи праве и качкаваљ са љутом паприком, обичан али и димљен,  или у маслиновом уљу.

Мирјана, Богданова ћерка, каже да процедура прављења није компликована. „Није тешко, ја бих била срећна да ово буде мој посао, да се само тиме бавим у животу“, каже Мирјана.

У послу око коза, млека и сира, ангажовано је читаво домаћинство. Улоге су подељене, али и задовољство радом од кога се добро живи.

У мору сирева на полицама маркета, звучних имена и порекла, још увек се ретко може наћи овакав.

Са Јабуке, изнад Пријепоља, до брендирања или заштите географског порекла пут је још увек дуг и компликован. Али су зато укус и квалитет неоспорни, гарантовани нетакнутом природом краја у коме настају .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *