21.07.2011, CAPITAL

Републичка дирекција за робне резерве тренутно нема довољне залихе пшенице и кукуруза и највјероватније ће морати да их увезе из сусједних земаља.

Директор Републичке дирекције за робне резерве Радован Самарџија рекао је “Гласу Српске” да би према стратегији на робним резервама требало да буде по 10.000 тона пшенице и кукуруза.

– Тренутно на залихама има 5.000 тона пшенице и око 3.700 тона кукуруза – рекао је Самарџија.
Нагласио је да ће се позајмицом из Србије или пак из увоза из других земаља надомјестити потребне залихе послије измирења обавеза пољопривредника.

– Ратари су добили 23.000 тона минералног ђубрива и за преузете количине мораће да врате пшеницу и кукуруз или пак да плате по килограму 70 фенинга за вјештачко ђубриво – казао је Самарџија.

Према његовим ријечима, ратари имају рок до 30. новембра за измирење обавеза и да за сваки добијени килограм минералног ђубрива врате 2,1 килограм пшенице или 2,3 килограма кукуруза.

– Не знамо колико ће да врате пшенице и кукуруза јер је суша у великој мјери у Српској уништила многе житарице – нагласио је Самарџија.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац рекао је да ће пољопривредници тражити да се отпише дуг за преузети репроматеријал.

– Суша је уништила кукуруз, а пшеницу ћемо задржати за прехрану стоке, тако да робне резерве од ратара неће добити ништа – казао је Усорац.

Због суше у РС само за једну седмицу цијена прошлогодишњег кукуруза у Семберији повећана је за десет фенинга по килограму.

– За 100 килограма кукуруза у зрну треба издвојити 60 марака. Цијена ће и даље расти јер се процјењује да ће за који дан ова житарица коштати 70 КМ за 100 килограма – кажу пољопривредници.

У Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности општине Шамац казали су да се откупна цијена кукуруза од пољопривредника креће од 48 до 50 марака за 100 килограма, док је цијена у малопродајним објектима од 57 до 60 марака.

– Очекује се да ће цијена кукуруза скочити и на 65 марака за 100 килограма – казали су у Одјељењу за привреду.

Остали производи

Радован Самарџија је рекао да осталих производа има на задовољавајућем нивоу у робним резервама.

– Тренутно располажемо са око 170.000 литара млијека, 60 тона шећера, 170.000 литара уља, 350.000 месних нарезака и око 200.000 комада паштете, те са око 326.000 килограма конзервисаног грашка – рекао је Самарџија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *