25.12.2010 , Пресс

У посети: Будимир Мирковић, овчар из лајковачког села Словац, први је сточар у ваљевском крају који гаји расу ил де франс

Целогодишње парење – Уз нашу праменку успех 100 одсто

Узгој расе оваца il de france може да донесе огромну зараду а да при том нема већих улагања, осим у набавку основног стада

Ил де франс раса се извози широм света. Распрострањена је у Италији, Шведској, Пољској. У нашу земљу увезена је после Другог светског рата. Користи се за укрштање, тј. за генетско побољшање наше праменке у подручјима развијене пољопривредне производње. Мелези домаће праменке и ил де франса имају значајно боље производне и репродуктивне способности. Оваквим мележењем анулира се сезона парења и могуће је парење током целе године

Тражећи најбоље решење за бављење овчарством, одговоре на то како смањити трошкове, а увећати приходе, сточар из лајковачког села Словац Будимир Марковић први је у ваљевском крају увезао овце расе il de france и каже да се због тога није покајао. Гајење оваца ове расе му се вишеструко исплати, а и новац који стиже у кућу, много брже пристиже.

Марковић тврди да су главне предности ове расе млечност и изузетан проценат оплодње. У просеку, за две године рађају до седам јагањаца, без вештачке оплодње. Овце ове необичне расе нису пробирљиве ни по питању хране и боља сорта не постоји за наше услове, тврди сточар из Словца.

Будимир Марковић увезао је четири женке и једног овна расе ил де франс. Стигли су први јагањци, а намера овог сточара је да прошири стадо.

Не жали паре

– Предности ове расе оваца су вишеструке. Имају месо изванредног квалитета, па се по томе сигурно могу поредити и са нашом праменком, уз висок радман који достиже чак до 68 одсто, док на кости отпада свега 17 до 19 одсто тежине. Уколико се облизне, јагањци имају такав прираст да за три месеца достижу и до 45 килограма тежине, а уколико се ојагње тројке, оне у том року достигну до 37-38 килограма. Први јагањци, који су стигли недавно, са шест дана старости већ су јели сено. Изузетно су здрави, тежина им невероватно расте и сви се чуде како је то могуће – каже Марковић.

Ова раса се одликује нешто краћим ногама обраслим вуном, наводи одгајивач, тврдећи да су грла много тежа него што изгледају. Као пример показује овна који је стар 13 месеци, а већ је достигао тежину од 98 килограма.

У куповину пет грла расе il de franceуложио је око 1.600 евра. Каже да ће му се овај посао сигурно за кратко време исплатити.

– Током прве две године продаваћу само мушке јагањце, а женске ћу да оставим за приплод. За две године од пет грла које сам купио требало би да настане стадо од око 60 оваца. Уложићу још да проширим стадо, наручио сам овна старог годину дана који кошта 1.640 евра. Уз њега би до децембра требало да стигне још пет двиски, свака по 720 евра. То је укупно више од пет хиљада евра. Није ми жао новца, презадовољан сам – поручује Марковић.

Ваљевски пионир

Овај сточар каже да се у овчарство упустио без подршке Министарства пољопривреде и локалних сточарских центара.

– Годинама сам се уписивао за субвенције, али их никад нисам добио. Немам никога ни у једној странци, немам никакве везе, али опстаћу. Од помоћи државе сам дигао руке, више не очекујем ништа. Сељак је навикао да се „узда“ само у себе и свој рад. Можда је и овако боље, јер ником ништа не дугујем – објашњава Будимир Марковић.

Овај сточар се једини у ваљевском крају осмелио да се „опроба“ у узгоју на овом поднебљу непознате расе оваца, док на подручју Војводине има пет фарми оваца расе ил де франс. Према нашим сазнањима, све послују врло успешно.

С. СТЕВАНОВИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *