среда 23.02.2011, Бета, Б92

Београд — Производња шећера била је рекордна, а на питање о несташицама треба да одговара министар трговине, каже министар пољопривреде Саша Драгин

„Србија је произвела рекордан род шећерне репе и 490.000 тона шећера што је највећа производња шећера икад у Србији“, казао је Драгин.

Међутим, упркос рекордној производњи у маркетима шећера нема у довољним количинама, или је тамо где га има, он већ знатно поскупео.

Према тврдњама стручњака, потребе Србије за овом намирницом могу се у потпуности билансно подмирити. Квота за извоз у ЕУ ове године је 180.000 тона.

У договору са шећеранама, држава је осмислила механизам којим би требало да се омогући стабилно снабдевање тржишта шећером. Утврђена је, наиме, максимална цена ове стратешке робе. Тако ће највиша цена у велепродаји бити 82 динара, док ће у трговинама на мало моћи да се продаје по цени од максимално 98 динара.

„Уколико се трговци одлуче да килограм шећера продају по цени вишој од 98 динара по килограму, држава ће, преко робних резерви, интервенисати и купцима понудити слатки кристал по овој, са произвођачима уговореној цени“, кажу у Влади Србије, и додају да ће се ова одлука наћи већ на седници у четвртак Цветковићевог кабинета.

Иначе, надлежно Министарство трговине најавило је пре више од две недеље да ће осмислити мере којима ће спречити високе цене или несташице шећера на тржишту. Нажалост, у протекле три недеље, колико се чека на доношење наведене одлуке, шећер је из дела продавница буквално нестао с рафова, а тамо где га има, достиже невероватне цене од чак 125 динара по килограму

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *