17. Фебруар, 2011., Курир

Грађанима Србије све теже да дођу до основних животних намирница: нема шећера, брашна ни уља. Чак и хипермаркети кубуре са залихама.Шећера нема ни за лека, а неће га бити довољно ни ако поскупи!

Као што је Курир предвидео почетком јануара, грађанима Србије све је теже да дођу до основних животних намирница. Поред несташице уља и брашна, на шта су се купци већ навикли, више нема ни шећера. Колико је ситуација лоша јуче се уверио и наш новинар, који ни у једној радњи у ужем центру града није успео да купи ни килограм шећера.

Да основних животних намирница нема довољно потврђују и у хипермаркетима.

– Тренутно имамо залихе за недељу дана. Несташица је и у шећеранама и млинарама, а проблем је што цене уља, брашна и шећера вртоглаво расту из недеље у недељу. Због тога купци праве залихе, па ове намирнице плану чим се појаве у радњама – каже за Курир Иван Шулеић, директор маркетинга трговине ДИС.

Велики дистрибутери кажу да приликом набавке шећера и брашна могу да поруче само мање количине, које су довољне само за неколико дана. За разлику од њих, власници мањих радњи тврде да већ неко време шећера просто нема, брашна има тек спорадично, док уља углавном има. Уколико купци негде и нађу шећер, цена је много висока, тако да се у неким радњама продаје и за невероватних 120 динара.

– Да ли због извоза или зато што је била лоша година – не знам, али чињеница је да све теже долазим до брашна и шећера – искрен је Владан Милић, власник две продавнице у Београду.

Према незваничним информацијама из неколико извора, сумња се да је узрок несташице шећера повећан извоз.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *