01.08.2011., Бета, emg.rs

Произвођачи малина из западне Србије нису одустали од за сутра заказаног мирног протеста у Београду због ниске откупне цене тога воћа, изјавио је данас председник Удружења произвођача малине „Виламет“ Драган Богдановић.

Он је агенцији Бета казао да ће више стотина незадовољних малинара сутра у 12 сати из Ариља кренути за Београд.

„Имамо снагу јачу него икада и очекујемо да ће се наћи неко решење које је прихватљиво за све“, казао је Богдановић.

Произвођачи малина у Србији траже да откупна цена тог воћа буде 126 динара за килограм и сматрају да је цена од 80 до 90 динара ниска, јер је овогодишњи род малине изузетног квалитета.

Богдановић је казао да је овогодишњи род малине у Србији око 55.000 до 60.000 тона или за око 30 одсто мањи него 2010. године.

Власници хладњача у Ариљу су раније откупну цену килограма малина повећали са 80 на 90 динара, чиме малинари нису били задовољни па су блокирали пут Ариље-Иваница.

Хладњачари наводе да је због засићености европског тржишта у хладњачама остало 10.000 тона прошлогодишњег рода и да килограм малине не могу да плате више од 90 динара, јер још нису продали ни прошлогодишњи род.

У ариљском крају прошле године је произведено око 18.000 тона малине, односно око 30 одсто производње тог воћа у Србији.

Министарство пољопривреде субвенционише 50 одсто трошкова складиштења малине и то од 1.200 до 1.800 динара по тони, у зависности од квалитета малине.

 Цену малина не одређује држава

Министарство пољопривреде Србије саопштило је данас да нема инструменте, ни механизам да присили хладњачаре и трговце малином да промене висину откупне цене, што захтевају произвођачи, јер се цене на тржишту у Србији, као и у свету формирају, слободно.

У Министарству пољопривреде је речено да за сутра најављени протести произвођача малина у Београду, који траже већу откупну цену, неће решити проблем јер произвођачи о томе треба да се договоре са откупљивачима.

Истакнуто је и да су Министарство пољопривреде и Влада Србије спремни да разговарају са хладњачарима, трговцима и произвођачима малине о свим отвореним питањима на тржишту малине.

Из Министарства пољопривреде наглашавају да су спремни да пруже подршку произвођачима малина у проналажењу нових тржишта, као и могућност организовања студијског путовања за пољопривредне произвођаче у Пољску, која је поред Србије и Чилеа трећи велики произвођач малине у свету.

Министарство пољопривреде препоручује произвођачима малине да искористе могућност складиштења тог воћа у јавним складиштима уз бенефициран закуп и могућност добијања кредита на основу робних записа.

Истакнуто је да први пут ове године произвођачи малине имају могућност да уколико не желе да продају малину у тренутку брања, могу да је ускладиште у јавним складиштима по повољним условима и сачекају тренутак који је повољнији за продају.

Министарство пољопривреде субвенционише 50 одсто трошкова складиштења малине и то од 1.200 до 1.800 динара по тони, у зависности од квалитета малине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *