01.08.2011., Танјуг, РТВ

Кише протеклих дана у готово свим крајевима Србије, добродошле су пролећним усевима који су у последњи моменат спасени суше и сада имају довољно воде и влаге, а очекује се да неке пољопривредне културе имају приносе и изнад очекиваних, истакли су данас саговорници за Тањуг.

Кише су од посебног значаја за кукуруз који се налази у фази завршетка оплодње и почетка периода наливања зрна, односно, у најкритичнијој фази која најдиректније утиче на коначан принос, рекао је др Ђорђе Јоцковић са новосадског Института за ратарство и повртарство.

Он је указао да ће ниже температуре и влага која је сада присутна у земљишту омогућити оптималне услове за „овај веома битан процес и на неки начин омогућити добијање ипак задовољавајућих приноса“.

Истакавши да се сличне временске прилике очекују и наредних дана, Јоцковић је рекао да се не може дати нека прецизнија прогноза о приносу кукуруза и да ће то бити могуће на крају вегетације.

 „Нажалост, на неким парцелама које су песковитије, претходна суша и високе температуре учиниле су да је лишће на биљкама, поготово доње, подгорело, односно осушило се, тако да ће свакако и коначан принос бити нешто нижи“, казао је Јоцковић.

Он је напоменуо и да постоји један мањи број парцела које су касно засејане  кукурузом, а где ове кише једноставно неће моћи да помогну, јер су биљке „остале јалове“.

Јоцковић је поновио да су падавине добродошле свим пролећним биљним врстама које се тренутно већином налазе у периоду наливања зрна.

Кише су повољно утицале на сунцокрет и та биљка се сада осећа добро, рекао је за Тањуг стручњак института у Оделењу за уљне културе Владимир Миклич.

Кише су допринеле да сунцокрет боље прође кроз период наливања зрна, што ће имати позитиван утицај на принос, додао је он.

Према његовим речима, ако се буду задражали повољни услови вегетације може се очекивати већи принос сунцокрета од просека, нешто изнад две тоне по хектару.

Миклич је подсетио да се у другој половини августа и у првој половини септембра очекује жетва те пољопривредне културе.

 Експерт из Привредне коморе Србије (ПКС) Војислав Станковић нагласио је да је „светоилинска киша“ у последњем тренутку спасила све усеве од суше, што ће значајно поправити њихово стање и род.

„Ова киша је од посебног значаја за завршетак вегетације и допринеће изузетно добрим резулатима па се може очекивати добар род кукуруза, соје, сунцокрета, шећерне репе али и воћа и поврћа“, казао је стручњак из ПКС.

Према његовим речима, све то ће позитивно утицати на снабдевеност домаћег тржиште и повољније цене док ће бити повећана и извозна понуда.

У Хидрометеоролошком заводу рекли су за Тањуг да је у последњој декади јула пало кише у просеку за цео месец, што је позитивно утицало на све пољопривредне културе које су добиле потребе количине воде.

У заводу су подсетили да је у последних десет дана јула у Сомбору пало 65 литара кише по метру квадратном, у Банатском Карловцу 89 литара , у Вршћу 136 литара, у Врању 71 литар, Зајечару 74 литра, Неготину 79 литара, Крушевцу 104 литра, Ћуприји 136 литара по метру квадратном.

Како су истакли, наредних дана у Србији биће стабилно време уз неки „редак“ поподневни пљусак просечне дневне температуре између 24 и 27 степени док се од недеље очекује наоблачење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *