01.08.2011., БЕТА, Курир

БЕОГРАД – У Војводини је током протеклих 10 година приватизацијом спроведена невиђена пљачка пољопривредних добара заједничким деловањем тајкуна, судова, тужилаштва, Агенције за приватизацију, Владе Војводине и Владе Србије, рекли су оштећени мали акционари приватизованих предузећа.

„Позивамо министра унутрашњих послова Ивицу Дачића и специјалног тужиоца да појачају рад. Локални тајкуни су уз помоћ политичке елите опљачкали имовину стварану генерацијама“, рекао је на конференцији за новинаре председник Савеза акционара Војводине Ненад Илић.

Илић је навео и да је странцима продато 50.000 хектара земљишта, иако то није по закону, и навео да су највише земље купиле фирме из Хрватске, Мађарске, Ирске, а да се „помиње“ и капитал из САД.

Додао је да је неколико предузећа одузето Милету Јерковићу, партнеру Дарка Шарића, али да се спрема продаја „сличним купцима“.

Председник Одбора за представке и предлоге Скупштине Србије Саша Дујовић, коме су мали акционари предали документацију о пљачки, рекао је да су докази толико јаки да се поставља питање шта су радили државни органи.

„Документацију ћемо послати Тужилаштву за организовани криминал и СПОК-у. Неправда је велика, све указује на криминалне активности у Војводини. Посетили смо 10 села и уверили се да су наводи малих акционара тачни. Профит одлази у џепове криминалаца, а цене млека и меса су међу најскупљима у Европи“, рекао је Дујовић, који је посланик на листи Социјалистичке партије Србије.

На конференцији за новинаре говорили су и представници малих акционара приватизованих пољопривредних предузећа, који су сви указали на исти модел организоване пљачке.

Представница малих акционара Пољопривредног предузећа Милетић из Српског Милетића Весна Петковић рекла је да је то предузће имало 2.500 хектара плодних ораница, велику фарму са које је снабдевало млеком Новосадску млекару, тов јунади, циглану и млин који је млео најквалитетније брашно.

„Половина те имовине није наведена приликом процене имовине за приватизацију. Предузеће је 1998. године прво процењено на 7 милиона долара, а онда су сачекали промену закона после 2000. године и продали га за 39 милиона динара. Купио га је Лилић, који се представља као Борис и Борислав“, рекла је Весна Петковић.

Додала је да је од 350 радника на послу остало њих 80, а Лилић је презадужио предузеће, малим акционарима осам година није исплатио дивиденде и није их обавештавао о скупштинама акционара.

„Тражимо да нам се врати земља коју су наши родитељи од 1946. године куповали од колониста и после се удруживали у задруге. Фирма је током последњих осам година три пута препродавана, а да ми то нисмо ни знали. У Српском Милетићу је катастрофа, а село је било познато по пољоприведној производњи“, рекла је Весна Петковић.

Панто Ђеклић из Фекетића рекао је да је задругу у Фекетићу 2005. године купила Панонија из Сомбора која се обавезала да инвестира 27 милиона евра.

„Агенција је одобрила као да је инвестирано, што је апсолутна лаж. Сточни фонд нам је преполовљен, у две банке је подигнуто 13 милиона евра кредита, стављена је хипотека на земљу, рачуноводствено је лажно приказивано као да је стање у минусу или на нули да би ми остали без дивиденди, и на крају су све продали неком Ирцу“, рекао је Ђеклић.

Светозар Бајић из Бачког Маглића рекао је да је у предузећу Маглић пре приватизације Маглић било 550 стално запослених радника и да се фирма бавила првенствено ратарством, и да је имала и одмаралиште у Водицама са 100 кревета, које је процењено на 82 милиона динара.

„Маглић је 2007. године продат Марбо продукту који се бави производњом чипса. Књиговодствена вредност капитала била је 380 милиона динара, а продато је по почетној цени од 142 милиона.

Класична пљачка у сарадњи са нашим директором. Агенцији за приватизацију дати су лажни подаци, имовина је незаконито отписана, одмаралиште приказано као отуђено, вредност нула“, рекао је Бајић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *